22.12.2016. 9:58
1
FHMZ - I dalje traje epizoda povećanog zagađenja zraka
I dalje traje epizoda povećanog zagađenja zraka na području većeg broja gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Zagađenje zraka je najizraženije u kotlinama u kojima su smješteni neki od najvećih gradova i industrijskih centara.

Na svim mjernim mjestima u Federaciji BiH zabilježena su prekoračenja srednje dnevne granične vrijednosti (>50 ug/m3) za koncentracije lebdećih čestica u zraku. Najviše koncentracije su mjerene u Sarajevu (>350 ug/m3).

Visoke koncentracije su i u ostalim gradovima.

U Zenici srednja dnevna koncentracija je iznosila je 138 ug/m3, Goraždu oko 100, a na mjernim mjestima u tuzlanskom kantonu vrijednosti prašine su nešto niže nego je bio slučaj prošle sedmice ali su i dalje visoke.

U Zenici , Živinicama i Lukavcu su jučer izmjerene, osim lebdećih čestica, i prekomjerne koncentracije sumpor-dioksida.

U narednim se danima ne očekuju značajne promjene meteoroloških uslova koji bi uslovili poboljšanje stanja kvaliteta zraka.

Opće stanje kvaliteta zraka je izuzetno nepovoljno, tim više što u pojedinim gradovima ova epizoda zagađenja traje sa vrlo kratkim prekidima već gotovomjesec i po dana. Ovakvo stanje je izuzetno nepovoljno po zdravlje građana jer dugoročna izloženost povišenim koncentracijama lebdećih čestica može izazvati i ozbiljne zdravstvene posljedice.

Zdravstvene institucije su nadležne za izdavanje obavijesti i savjeta građanima o ovom pitanju kao i upute o ponašanju građana u ovakvim situacijama.

Kantonalna okolišna ministarstva i općinske službe su nadležne za poduzimanje koraka i mjera za smanjenje zagađenja zraka u cilju zaštite zdravlja svojih građana, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.