6.1.2017. 12:03
6
KCUS odgovorio Draganu Đokanoviću: Ne odgovara mu način reorganizacije, koji podrazumijeva drugačiji angažman
Opravdanost reorganizacije u Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) ogleda se, između ostaloga, u činjenici da Neonatološka služba na Klinici za ginekologiju i akušerstvo (GAK) i Neonatalna intenzivna klinika na Padijatrijskoj klinici predstavljaju dva segmenta zdravstvene njege novorođenčadi.

U pismu koje je direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović uputila šefica Pedijatrijske klinike 2 Feriha Hadžagić-Ćatibušić odbacuju se tvrdnje doktora Dragana Đokanovića iznesene u javnosti u kojima je on kritizirao reorganizaciju Klinike, saopćeno je iz Univerzitetsko-kliničkog centra.

Kako je pojašnjeno oba segmenta zdravstvene njege novorođenčadi predstavljaju dio istog kliničkog puta pacijenta, budući da se sva ugrožena djeca rođena na GAK-u premještaju na Intenzivnu njegu Pedijatrijske klinike.

- Nigdje u svijetu ne postoji Neonatološka služba na tercijarnom nivou, koja se bavi samo primarnom reanimacijom i transportom novorođenčadi. Takva je organizacija bilo gdje uključujući i regiju jer svako porodilište na tercijarnom nivou ima intenzivnu njegu - rečeno je u pismu.

Također, obje neonatološke službe se fizički nalaze pod istim krovom, s povezanošću porođajnih sala i Intenzivne njege liftom koji služi samo za transport novorođenčadi, a istovremeno ujedinjavanje službi omogućit će rotaciju neonatologa i edukaciju specijalizanata.

- Reorganizacija ne utiče na mogućnost intrahospitalnih infekcija, budući da se one preveniraju strogim epidemiološkim nadzorom, koji sa ovim nema nikakve veze. Naprotiv, povezivanjem će se omogućiti bolji uvid u situaciju na Odjelu patologije trudnoće, kao i u pojedinačnu historiju bolesti svakog novorođenčeta - pojašnjava se nadalje.

Kako je istaknuo reorganizacija će omogućiti bolje povezivanje majki smještenih na GAK-u i novorođenčadi na Intenzivnoj njezi, što uključuje ranu prehranu majčinim mlijekom i sve su to razlozi zbog kojih organizacije poboljšava, a ne ugrožava zdravstvenu zaštitu novorođenčadi.

- Činjenica je da Đokanoviću ne odgovara ovaj način reorganizacije, koji podrazumijeva drugačiji angažman za koji je potrebno provesti dodatnu edukaciju, što je njegov lični izbor i nikako ne može biti opravdanje da se ličnim razlozima ospori organizacija koja je su skladu sa evropskim neonatološkim standardima - naglašeno je.

Također je pojašnjeno da transporti ugrožene novorođenčadi s GAK-a često nisu bili adekvatni, zbog neprovođenja novih strategija zbrinjavanja i stabilizacije u porođajnoj sali, posebno kod prijevremeno rođene djece.

- Očito da Đokanović nije spreman za primjenu savremenih standarda u zbrinjavanju ugroženih novorođenčadi, što podrazumijeva intenzivnu dodatnu edukaciju i viši stepen odgovornosti - smatraju na Pedijatrijskoj klinici.

(Fena)

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.