16.1.2017. 12:45
0
Iz MOBiH poručuju: Pitanja iz Upitnika Evropske komisije jasna, nema posebnih izazova
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine sudjeluje u davanju odgovora na ukupno 27 pitanja iz Upitnika Evropske komisije, od čega je najveći broj iz Poglavlja 31. koje se odnosi na vanjsku, sigurnosnu i odbrambenu politiku. Odgovori su, u najvećoj mjeri, pripremljeni - kazali su za Fenu iz Ministarstva odbrane BiH.

Ono što sada slijedi je usaglašavanje konačnih odgovora u skladu s funkcionalnim nadležnostima unutar Ministarstva odbrane BiH (MOBiH) i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Iz MOBiH pojašnjavaju da su uključeni u davanje odgovora na pitanja iz Upitnika iz oblasti Političkih kriterija - civilni nadzor nad sigurnosnim snagama i osnovna prava, a koja uključuju Poglavlje 14. - Transport, Poglavlje 25. - Nauka i istraživanje te spomenuto Poglavlje 31.

Kako su rekli, svako od pitanja ima svoj značaj, a pitanja su, generalno, vezana za funkcioniranje sistema odbrane te poštivanje međunarodne i domaće pravne legislative.

Po ocjeni Ministarstva odbrane, nema posebnih izazova, a pitanja su općenito jasna. Možda bude potrebe za dodatnim konsultacijama vezanim za iznalaženje boljih rješenja u prevođenju pojedinih dijelova pitanja, što u biti neće predstavljati problem.

- Upitnik Evropske komisije ne nalaže nikakve promjene već, koliko možemo procijeniti, ima "facts finding mission", odnosno, za cilj ima pregled stvarnog stanja u oblastima podijeljenim u Poglavlja - pojašnjavaju.

MOBiH odredilo je osobu za izradu odgovora na Upitnik, a to je pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, koji je ujedno i kontakt osoba prema Direkciji za evropske integracije.

Ovo ministarstvo također ima uspostavljen sistem unutrašnje međunarodne koordinacije koji se primjenjuje i u izradi odgovora. To je, kako su objasnili, stručni tim koji priprema nacrte odgovora, a koji će u formi okruglog stola biti eventualno dorađeni te verificirani kao službeni odgovori Ministarstva odbrane BiH.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.