6.2.2017. 22:00
0
NSRS sutra ponovo glasa o rezultatima referenduma zbog kojeg je Dodik završio na Crnoj listi SAD-a
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske u utorak će ponovo glasati o rezultatima neustavnog referenduma održan u bh. entitetu Republika Srpska 25. septembra 2016. godine, a na kojem su se građani u ovom dijelu Bosne i Hercegovine uprkos zabrani Ustavnog suda BiH izjašnjavali da li podržavaju da se 9. januar obilježava kao dan RS-a.

Pitanje na neustavnom referendumu glasilo je: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS-a?“ Ustavni sud BiH prethodno je zabranio održavanje ovog referenduma, ali vlasti iz Banje Luke odluku Suda nisu ispoštovale.

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije, odnosno stavile na Crnu listu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika upravo zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH odnosno zbog sprovođenja neustavnog referenduma.

Izvještaj Komisije za provođenje referenduma već je jednom usvojen u NSRS, ali je ponovo vraćen u parlament RS-a, nakon što je Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalgno interesa Ustavnog suda RS-a, 6. decembra prošle godine utvrdilo da su skupštinske odluke o tom pitanju, prije razmatranja u Vijeću naroda RS-a, objavljene u „Službenom glasniku RS-a“.

Na to je ukazao Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Narodni poslanici sada će se ponovo izjašnjavati i rezultatima neustavng referenduma, piše Patria.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.