18.2.2017. 12:09
1
Tradicionalno postrojavanje: Izviđači ponijeli ratnu zastavu 105. brigade do Grdonja
U okviru manifestacije obilježavanja 24. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade danas je na platou KSC Skenderija upriličena smotra izviđača Kantona Sarajevo i svečana primopredaja ratne zastave 105. brigade kojoj su prisustvovali predstavnici boračkih udruženja, preživjeli pripadnici ove brigade te Općine Centar.

Postrojavanju je prisustvovalo oko 50 mladih iz odreda izviđača: Kantona Sarajevo, Prve bošnjačke gimnazije, Rakovice i Vrela Bosne. Nakon svečanog postrojavanja, izviđača Benjamin Soko, član Odreda izviđača Kantona Sarajevo, preuzeo je ratnu zastavu brigade koju je predao Asim Smajlović Sika, ratni komandir čete iz Blekinog potoka, koji je kao nekadašnji pripadnik 105. motorizovane brigade poručio da mu je danas pripala čast i zadovoljstvo da se obrati generacijama pred kojima je budućnost ove zemlje.

–U školama vas uče neku drugu historiju koja nije tačna. Mi koji smo ostali živi iz 105. mtbr i ostalih brigada smo svjedoci historijskih događanja. Na ovu našu čestitu i časnu zemlju napali su agresori iz Srbije i iz Hrvatske, gdje su se jedni zvali četnici, a drugi ustaše, i taj podatak nemate u svojim knjigama.

Historijski i tačan podatak je da je Bosna i Hercegovina opstala u svojim avnojevskim granicama, zahvaljujući ovim ljudima koji su ovdje danas pred vama i koji su bili pripadnici Armije RBiH, te posebno zbog 317 pripadnika ove brigade koji su život dali za našu slobodu i čija su imena uklesana u spomen-obilježje Mala kula na Grdonju. Agresori nisu uspjeli u svom naumu i stoga mogu reći da su branioci ove države pobjednici proteklog rata. Svaki pedalj ove zemlje je natopljen krvlju naših hrabrih boraca čija imena nose naše škole i ulice, poručio je Smajlović okupljenim izviđačima.

Ratnu zastavu su izviđači ponijeli slavnim stazama 105. motorizovane brigade preko Špicaste stijene do Grdonja gdje je u podnevnim satima kod spomen-obilježja Mala kula održana centralna manifestacija godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade. 


(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.