3.3.2017. 13:43
0
"Tužilaštvo BiH je zrelo za neku vrstu prinudne uprave. Tamo vlada ne vanredna, nego izvanredna situacija"
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je novinarima danas u Sarajevu kako misli da je Tužilaštvo BiH zrelo za neku vrstu prinudne uprave.

- Rekao bih da u Tužilaštvu, ne da je vanredna situacija, već izvanredna, još jedan teži oblik vanrednog stanja - kazao je Mektić.

Dodao je da se definitivno „tamo urušila čitava situacija, ne funkcioniše sistem i u posljednje vrijeme se isključivo bave kriminalom u sastavu tog tužilaštva“.

- Ako imate situaciju da je glavni tužilac smijenjen zbog postojanja neke osnovane sumnje za zloupotrebu položaja, pa sad imate situaciju da je zbog pokrenute istrage podnio ostavku šef Posebnog odjela za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, onda vidite u kakvoj smo situaciji - naveo je Mektić.  

Istaknuo je da „mi kao društvo i država podhitno moramo nešto činiti da spasimo ovaj pravosudni sistem i treći stub vlasti u ovoj državi“. Po njegovim riječima, ukoliko on ne funkcioniše, ne može da funkcioniše ni sama država.

Ocijenio je da je ovo već ozbiljna i vrlo alarmantna situcija. 

- Nažalost, ključni regulator Visoko sudsko i tužilačko vijeće, ili se krije sada od javnosti ili ne zna šta bi reklo javnosti. Mislim da moramo, u interesu pravne države, vladavine prava, socijalne jednakosti, ravnopravnosti svih građana, podhitno tražiti rješenja i izlaz iz ove situcije - smatra Mektić. 

On misli da što prije treba promijeniti Krivični zakon BiH, Zakon o krivičnom postupku, ograničiti vrijeme trajanja istraga „i na taj način prisiliti tužioce da rade“.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.