9.3.2017. 12:14
0
Iako mu je istekao mandat, Pendeš do kraja godine želi generala Jeleča na mjestu načelnika
Na dužnosti načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Anto Jeleč nalazi se od 28. februara 2013. godine, kada je u Domu OS BiH u prisustvu tadašnjeg ministra odbrane Zekerijaha Osmića izvršena primopredaja dužnosti između njega i dotadašnjeg prvog čovjeka bh. vojske generala Miladina Milojičića koji je penzionisan, piše Patria.

Dužnosti su tada preuzeli i general Mirko Tepšić, zamjenik načelnika za operacije i general Senad Mašović, zamjenik načelnika za resurse.

Četverogodišnji mandat čelnih ljudi Zajedničkog štaba je istekao, te u ovom mjesecu Predsjedništvo BiH treba donijeti odluku o njihovom razrješenju sa dužnosti i imenovanju novih generala.

Prema nacionalnoj rotaciji, mjesto načelnika Zajedničkog štaba u narednom četverogodišnjem mandatu pripada Bošnjacima, dok će zamjenici biti Hrvat i Srbin.

Međutim, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, koja već 13 godina sjedi u ovom ministarstvu ( tri mandata kao zamjenica), nastoji svim silama izdejstvovati da Jeleč, a u paketu s njim bi morali i Tepšić i Mašović, ostanu do kraja godine na sadašnjim pozicijama.

Ono na što će se Pendeš pokušati pozvati jesu odluke Predsjedništva BiH kojima je ovaj trojac u januaru 2013. godine imenovan za vršioce dužnosti načelnika, odnosno zamjenika, a potom u novembru iste godine nakon dobijanja saglasnosti NATO-a, imenovani na ta formacijska mjesta.

Iako će Pendeš pokušati da odloži smjene u Zajedničkom štabu do novembra, Zakon o odbrani BiH je jasan i ne prepoznaje kategoriju „vršilac dužnosti“, što znači da je četverogodišnji mandat Jeleču, Tepšiću i Mašoviću već istekao te da u ovom mjesecu Predsjedništvo BiH, čija je to isključiva nadležnost, mora imenovati nove čelnike Zajedničkog štaba, i ostale generale na drugim formacijskim pozicijama. Neki od generala kojima je istekao mandat ispunili su uvjete za penzionisanje, a među njima je i Jeleč kojeg Pendeš želi zadržati na poziciji načelnika do kraja godine. 

Zakon o odbrani BiH

Član 31.

Načelnik Zajedničkog štaba i njegovi zamjenici, komandanti Operativne komande Oružanih snaga i Komande za podršku Oružanih snaga i njihovi zamjenici postavljaju se na te dužnosti na period do četiri godine.

Član 12.

Nadležnosti Predsjedništva BiH

Postavlja načelnika i zamjenike načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga, komandanta i zamjenike komandanta Operativne komande Oružanih snaga i komandanta i zamjenike komandanta Komande za podršku Oružanih snaga, 

Unapređuje profesionalna vojna lica u činove generala u Oružanim snagama,

Postavlja i smjenjuje generale u Oružanim snagama,

Smjenjuje načelnika ili zamjenike načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga, komandanta ili zamjenike komandanta Operativne komande Oružanih snaga i komandanta i zamjenike komandanta Komande za podršku Oružanih snaga, na prijedlog ministra odbrane Bosne i Hercegovine.

Generali kojima je istekao četverogodišnji mandat

- General major Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH,

- Brigadni general Mirko Tepšić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije,

- Brigadni general Senad Mašović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse,

- Brigadni general Dragan Vuković, komandant Operativne komande OS BiH,

- Brigadni general Ivica Jerkić, zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH za resurse,

- Brigadni general Husein Tursunović, komandant Komande za podršku OS BiH,

- Brigadni general Marko Stojčić, zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH za operacije i obuku,

- Brigadir Gojko Knežević, zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH za resurse,

- Brigadir Kenan Dautović, komandant Pete pješadijske brigade OS BiH,

- Brigadir Radovan Ilić, komandant Šeste pješadijske brigade OS BiH,

- Brigadir Radovan Ilić, komandant Šeste pješadijske brigade OS BiH.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.