14.3.2017. 10:06
3
Građani nemaju kome da se žale na rad policije
Godinu dana Parlament FBiH nema nezavisni odbor, a dvije godine ni odbor za žalbe građana niti ima naznaka kada će građani dobiti mjesto na kojem će se moći žaliti na rad policijskih službenika ni kada će nadležno tijelo početi, između ostalog, pratiti rad direktora policije, kažu u Parlamentu FBiH.

Pri tome je Zakonom o unutrašnjim poslovima FBiH propisano da se procedura za izbor novog nezavisnog odbora pokreće bar šest mjeseci od isteka mandata starog, koji može nastaviti obavljati poslove, ali najduže tri mjeseca od isteka mandata. Ovim zakonom iz 2014. godine predviđeno je formiranje odbora za žalbe građana, pišu Nezavisne.

"Odbor za žalbe građana još nikada nije formiran. Nezavisnom odboru je istekao mandat prije godinu dana. Rečeno je bilo da je to završeno. Komisije za izbor i imenovanja oba doma Parlamenta su formirale radno tijelo. Raspisan je konkurs, provedene su procedure, odabrani kandidati, ali politika treba da se dogovori. Čeka se imenovanje da to dođe na dnevni red u Parlament", kazao je Midhat Karović, poslanik DFa u Predstavničkom domu i predsjedavajući Komisije za sigurnost tog doma.

"Građanima je uskraćeno građansko pravo jer nema odbora za žalbe, a zato što nema nezavisnog odbora niko ne prati rad direktora policije", dodao je Karović.

Nekoliko puta su parlamentarci iz opozicije postavljali ova pitanja rukovodstvu Parlamenta, ali nisu dobili odgovore.

Karović je kazao da se sada pominje da je istekao mandat radnom tijelu koje treba da ovo završi.

"Kako mu može isteći mandat kada je formirano radi tog posla imenovanja koji nije završen", dodao je Karović. Rekao je da ne zna ko su bili kandidati, ali da su ispoštovani kriteriji, nacionalna i polna struktura i kvalifikacije, pišu Nezavisne.

Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP-a koji je član Kolegija Predstavničkog doma, ističe da na Kolegiju nikada nije bilo ovo pitanje te je ocijenio da je vjerovatno u pitanju nemogućnost dogovora unutar većine.

Vesna Švancer, dopredsjedavajuća Predstavničkog doma, kaže da treba napraviti radnu grupu u vezi s imenovanjem ovih odbora, te da ne zna kada će imenovanje biti završeno. Ostale članove rukovodstva nismo uspjeli dobiti kao ni predsjednike komisija za izbor i imenovanja oba doma.

Vehid Šehić, politički analitičar, istakao je da ga ne iznenađuje što nema nezavisnog odbora ni odbora za žalbe građana.

"Otuđeni su od građana. Da znaju kako ljudi žive, ne bi se ovako ponašali. Jure službenim autima i ni ne vide građanina. Građani ih interesuju samo na dan izbora", dodao je Šehić.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, uputio je juče inicijativu Parlamentu FBiH za pokretanje mehanizma parlamentarnog nadzora i kontrole zakoni-tosti rada Federalne uprave policije i federalnog MUP-a.

Nikšić je rekao da je puno razloga za pokretanje ovakve inicijative, ističući da već duže od dvije godine Federalna uprava policije funkcioniše bez građan-skog nadzora.

Iz Federalne uprave policije juče je saopšteno da kada je u pitanju nezavisni odbor, Federalna uprava polici-je nema nikakve nadležnosti ni inge-rencije koje se odnose na imenova-nje istog, s obzirom na to da je Parla-ment Federacije Bosne i Hercegovi-ne u apsolutnoj nadležnosti u odno-su na izbor i uspostavu kako radnih, tako i civilnih tijela.

Federalna uprava policije izražava čuđenje zbog čega ova radna tijela još uvijek nisu uspostavljena, a ista su u isključivoj nadležnosti Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a ne Federalne uprave policije.

(Merima Druškić)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.