19.3.2017. 22:15
1
U OSBiH se trguje generalskim pozicijama: Ja tebi Srbina, ti meni Bošnjaka i Hrvata
Čelnicima Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, načelniku Anti Jeleču, i njegovim zamjenicima Mirku Tepšiću i Senadu Mašoviću istekao je četverogodišnji mandat. No, još uvijek nema naznaka kada će Predsjedništvo BiH imenovati nove ljude na ove generalske pozicije, piše Patria.

Po principu nacionalne rotacije na mjesto načelnika sada dolazi Bošnjak.

Međutim, ministrica odbrane Marina Pendeš, iako je protekli mjesec  mandat istekao, nastoji do kraja godine na sadašnjim pozicijama zadržati Jeleča, odnosno Tepšića i Mašovića.

Osim ovog plana iza kojeg stoji Pendeš, aktiviran je još jedan, a nastoje ga realizirati određeni bošnjački, srpski i hrvatski krugovi iz Ministarstva odbrane BiH, a za što pokušavaju dobiti zeleno svjetlo i od članova Predsjedništva Bakira Izetbegovića, Mladena Ivanića i Dragana Čovića.  

U skladu sa dosadašnjim rotacijama na čelnim pozicijama u OS BiH mjesto načelnika pripada Bošnjacima, a zamjenici su Srbin i Hrvat.

Pozicija komandanta Operativne komande sada pripada generalu iz reda srpskog naroda, a zamjenici su Bošnjak i Hrvat, dok komandant Komande za podršku treba biti Bošnjak, a zamjenici Srbin i Hrvat.

No, oni koji nastoje izdejstvovati i saglasnost vrhovnog komandanta –Predsjedništvo, međusobno su istrgovali pozicijama.

Tako bi prema njihovoj zamisli umjesto Bošnjaka na čelu Zajedničkog štaba bio Srbin, dok bi umjesto Srbina kao komandanta Operativne komande bio Bošnjak, a umjesto Bošnjaka kao komandanta Komande za podršku bio Hrvat.

Podsjećanja radi, osim protiv čelnika Ministarstva odbrane BiH (Marina Pendeš, Sead Jusić, Boris Jerinić), SDP, DF i GS podnijeli su krivičnu prijavu i protiv prvih ljudi Zajedničkog štaba generala Jeleča, Tepšića i Mašovića. 

(Patria / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.