21.3.2017. 11:00
0
"Ako SDA pristane na HDZ-ove izmjene Izbornog zakona, pristali su na formiranje nove Herceg Bosne"
Predstavnički dom Parlamenta FBiH raspravljat će danas o SDP-ovoj Rezoluciji o osudi federalizacije Bosne i Hercegovine, na vanrednoj sjednici ovog doma, piše Patria.

Zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP BiH) uz podršku Demokratske fronte (DF) u Parlamentu Federacije BiH uputili su prijedlog za usvajanje „Rezolucije o osudi inicijative za federalizacijom države i entiteta s ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija“, a o ovoj rezoluciji zastupnici će raspravljati na vanrednoj sjednici. 

Iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) zagovaraju novo administrativno preuređenje Bosne i Hercegovine, prije svega bh. entiteta Federacija BiH, a to novo preuređenje zasnivalo bi se na principima etničke federalizacije. Iz HDZ-a BiH podjelu BiH po etničkim principima traže i kroz izmene Izbornog zakona BiH. Prema prijedlogu ove stranke traži se da izbor člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda mogu izabrati samo hrvatski glasači, i to ne Hrvati sa prostora cijele BiH, već isključivo Hrvati koji žive u općinama gdje živi dominantno hrvatsko stanovništvo. U ovom kontekstu glas Hrvata iz Zenice, Sarajeva, Konjica, Tuzle ili drugih gradova gdje Hrvati nisu većinsko stanovništvo ne bi mogli utjecati na izbor hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH. Takva ideja nije dobila podršku probosanskih stranaka, koje zagovaraju građansku Bosnu i Hercegovinu, a ne nove etničke podjele u zemlji. 

Inicijativu SDP-a o osudi novih etno-nacionalnih podjela u BiH kroz Rezoluciju u Parlamentu FBiH podržale su sve opozicione partije. 

Mahir Mešalić, DF-ov zastupnik u Parlamentu na prošloj sjednici Federalnog parlamenta žestoko je odgovorio zastupnici Slavici Josipović (HDZ BiH). On je rekao da bi HDZ-ov prijedlog i plan o federalizaciji, ukoliko bi bio usvojen, diskriminirao građane Bosne i Hercegovine. 

- Dolazim iz stranke čiji je predsjednik Hrvat. Čovjek se izjašnjava tako. Ko ste vi da kažate da je on manji Hrvat od vas? Ja znam da to vas iz HDZ-a nervira, jer je u BiH, po vama iz HDZ-a, Hrvat samo ona osoba koja je član HDZ-a – rekao je Mešalić. Dodao je i to da on upravo želi da mu se omogući da u izboru za članova Predsjedništva BiH glasa za Hrvata. Bilo koja druga opcija, smatra Mešalić, bila bi diskriminacija. 

- Moje je pravo i obaveza da glasam za kandidata koji možda i nije iz naroda iz kojeg dolazim a smatram da je patriota, pošten i sposoban. Eto, hoću da glasam i za nekoga i ko se izjašnjava kao Hrvat a zastupnik je interesa svih građana FBiH. To mi garantuje i Ustav FBiH ali i Vašingtonski sporazum – kaže Mešalić. 

- Apsolutno ne želim da dijelim ljude po nacionalnosti. Borite se na legitiman način za sve građane u Federaciji. Pozivam Klub HDZ-a da dođe u Tuzlu, da vam predstavimo Katolički školski centar i da vidite koliko Bošnjaka, Srba, Hrvata, Bosanaca i Hercegovaca ide u taj centar jer nudi kvalitetno obrazovanje. Ponosan sam na Tuzlu jer nemamo dvije škole pod jednim krovom – rekao je Mešalić. 

On je dalje pitao kojim dijelovima HDZ BiH planira povući novu etničku granicu, te je dodao da bi u slučaju da se udovolji zahtjevu HDZ-a BiH, veliki broj Hrvata ostao izvan te granice. Mešalić je rekao i to da ne vjeruje ni HDZ-u koji se deklariše kao predstavnik Hrvata u BiH ali ni SDA-u, koji se predstavljaju kao zastupnici Bošnjačkog naroda, „jer nastavljaju sa politikom podjele naroda koji su ugroženi prvenstveno jer teško žive“, piše Patria.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.