21.3.2017. 17:26
0
Skupština KS: Izvještaj o radu Tužilaštva KS bez prisustva Dalide Burzić
Na sjednici Skupštine KS koja će biti održana u srijedu 22. marta između ostalih tačaka dnevnog reda naći će se i prijedlog Odluke o imenovanju Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara koji je uputila Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine KS, piše bh. novinska agencija.

Dva mjesta u NO (člana i predsjednika) upražnjena su od novembra 2016. godine kada su ostavke podnijeli Domin Malbašić, a zatim i Dragan Međović.

Nakon provedene procedure Komisija je odabrala dvojicu najbolje ocijenjenih kandidata sudiju Branimira Orašanina i Miroslava Kružika, šefa sektora sigurnosti u Elektroprivredi BiH.

Nakon potvrđivanja u Skupštini KS Nezavisni odbor može raspisati konkurs za izbor policijskog komesara.  

Podsjećamo, NO je 16. novembra 2016. godine smijenio komesara Vahida Ćosića. Vlada KS 18. novembra je prihvatila prijedlog te je do izbora novog komesara tu dužnost preuzeo Mevludin Halilović, načelnik Sektora uniformisane policije.

Iako Nezavisni odbor nema zakonom propisanog roka u kojem mora raspisati konkurs za izbor policijskog komesara očekuje se da će nakon potvrđivanja u Skupštini KS NO raspisati konkurs.

V.d. policijskog komesara Mevludin Halilović potvrdio je za Patriju da će se kandidirati za ovu poziciju. 

Biografije novih članova NO

Sudija Branimir Orašanin, rođen je u Sarajevu 1959. godine. Pravni fakultet je završio 1982. godine. Pripravnički staž obavio je u Upravnom sudu SR BiH 1984. i 1985. godine, a nakon položenog pravosudnog ispita obavljao je poslove stručnog saradnika u Opštinskom sudu II u Sarajevu. Za sudiju istog suda imenovan je 1986. godine, nakon čega je 2003. godine imenovan za sudiju Kantonalnog suda Sarajevo. U oktobru 2007. godine odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća imenovan  je za sudiju Suda BiH.

Miroslav Kružik je magistar kriminalistike. Od 2002. godine radio je u MUP KS gdje ostaje do 2014. godine. Radio je kao inspektor. U JP Elektroprivreda BiH zapošljava se 2014. godine na poziciji rukovodioca Sektora za sigurnost i zaštitu.

Izvještaj Tužilaštva KS

Zastupnici će na sjednici Skupštine KS razmatrati i izvještaj Tužilaštva KS za 2016. godinu. Glavna tužiteljica KS Dalida Burzić neće prisustovati sutrašnjoj sjednici već njena zamjenica Aida Topalović. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.