4.4.2017. 8:10
2
Izetbegović: Od Bošnjaka se očekuje da pomognu Hrvatima
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je nakon neformalnog sastanka regionalnih lidera u Mostaru kako se od Bošnjaka u BiH očekuje da pomognu Hrvatima da imaju svoje autentične predstavnike u bh. institucijama, ali da je zato potrebno ostvarenje određenih preduvjeta.


- Rekao sam što je preduvjet s moje strane. Dakle, nikakvih novih etnički baziranih entiteta i nikakvih priča o podjeli Bosne i Hercegovine, nikakvih referenduma. Ako smo sva trojica spremni na te korake, onda idemo. A mislim da jesmo, mislim da postoji ta spremnost - rekao je Izetbegović nakon večere na kojoj su još bili članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Mladen Ivanić, srbijanski i hrvatski premijer Aleksandar Vučić i Andrej Plenković, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, te predsjednici Federacije BiH i RS-a Marinko Čavara i Milorad Dodik.

 Tijekom neformalnog susreta razgovaralo se o brojnim temama i izazovima pred kojima se nalazi regije.

-  Svi smo iskazali bojazan šta očekujemo od druge i treće strane. Svi su svjesni toga da sa svake strane treba napraviti neki korak, stabilizirati prilike u BiH - kazao je Izetbegović.

  Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenio je kako se Hrvatima ničim ne može uvjetovati mogućnost biranja njihovih predstavnika u institucije.

- Tu je problem. Još uvijek netko vjeruje da može birati u ime drugih, ja uvjeravam da ne može. Moramo razumjeti da BiH neće preživjeti kao normalna europska država, a to joj je jedina budućnost, bez Hrvata kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH - istaknuo je Čović.

 Dodao je kako će se ključni sastanci o izmjenama Izbornog zakona održati u iduća dva tjedna.

 Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je kako Hrvatska smatra minimumom postizanje dogovora triju strana o izmjenama Izbornog zakona u BiH, koji bi Hrvatima omogućio izbor legitimnih predstavnika u vlasti, što do sada nije bio slučaj.

- Ako je duh Daytonskoga mirovnog sporazuma bio jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna naroda, onda je i duh tog Daytonskog sporazuma bio da tri člana Predsjedništva, svaki bude iz jednog od ta tri konstitutivna naroda. Jako je važno da metodologija kojom se biraju u Predsjedništvo bude takva da se zajamči izbor legitimnih predstavnika. To je, po mome sudu, minimum koji je bitan za ravnopravnost Hrvata u BiH, a to je za Hrvatsku jedna od ključnih tema i iza nje čvrsto stoji - rekao je Plenković. 

(FENA/Amila Alijagić)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.