10.4.2017. 21:37
0
Članovi neformalne grupe studenata psihologije i građani Sarajeva odali počast Selmi i Editi
Sjećate se Selme Agić i Edite Malkoč... studentice u cvijetu mladosti, prijateljice, cimerice... prošlo je pola godina otkako ih više nema.

Tog kobnog 10. oktobra, vraćajući se kući, na pješačkom prijelazu, dok su cestu prelazile na zelenom svjetlu, usljed prekomjerne brzine od 105 kilometara na sat, usmrtio ih je Sanjin Sefić. Usmrtio pa pobjegao.

Večeras je na istom mjestu tog strašnog zločina, na stotine mladih studenata i građana, zajedno s porodicama ubijenih djevojaka te članova neformalne grupe studenata psihologije, došlo da se prisjete i nikad ne zaborave, Selmu i Editu... Između ostalih, na licu mjesta prisutni su i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj i dekanesa Medicinskog fakulteta Almira Hadžović-Džuvo.

Mnogo je pomiješanih emocija. Bol i tuga, jeza i ljutnja...

Položeno je cvijeće, kao što je bilo i danas oko podne, kako bi se njihovim porodicama pružila podrška.

Da li ikakva kazna može utješiti njihove roditelje? Može li vratiti dva nevino izgubljena života?

Teško, ali i ovo obilježavanje sjećanja na dvije ljepotice i njihovo ubistvo prije šest mjeseci, koje su u Sarajevo stigle iz Bugojna i Bosanske Krupe da studiraju, najbolji je dokaz suosjećanja s njihovim porodicama i prijateljima. 

Otac, Selme, Amir Agić i sestra Edite, Enesa Malkoč - Kekić, prisutnim su se obratili i kazali kako večeras obilježavaju šest mjeseci od smrti dvije studentice koje su u Sarajevo došle u potrazi za boljim životom.

- Večeras smo se okupili ovdje kako bi obilježili šest mjeseci od kako su tragično nastradale naše dvije studentice, koje su došle u Sarajevo da nađu bolji život, ali nažalost taj im se život prekinuo.  Suđenje traje, odlazimo redovno na suđenja i pratimo šta se dešava. Danas je u 12 sati na istom ovom mjestu održano okupljanje studenata koje je organizirao dekan Filzofskog fakulteta. Njemu hvala na tom okupljanju, ali mislim da je bio red da i nas obavijesti jer i mi bi došli - kazao je Amir Agić, piše Avaz.

Sestra tragično nastradale Edite, Enesa Malkoč - Kekić je kazala kako će kao porodice pratiti svako ročište.

- Na prvom nismo bili, jer je bilo previše stresno za nas. Na drugom smo bili, ali je odgođeno i najavljujemo dolazak na svako sljedeće ročište. Pratit ćemo rad Tužilaštva i vjerujemo da se dosad sve radilo sve ispravno - kazala je Enesa.

Ispred članova neformalne grupe studenata prisutnim se obratila Lamija Spahić, koja je kazala kako večerašnjim okupljanjem se odaje počast veličini Selme i Edite.

- Okupili smo se danas kako bi odali počast Selmi i Editi. Ovim želimo odati počast njihovoj veličini. Iako ovaj događaj ima jednu snažnu emocionalnu komponentu, možemo istaći da predstavlja borbu i namjeru za boljim životom i borbu protiv neadekvatnog sistema sa kojim se suočavamo - kazala je Spahić.

Uplakani i bolom shrvani otac Edite Malkoč, Enes, nije bio sposoban medijima dati izjavu.

U međuvremenu su i predstavnici Studentskog parlamenta položili cvijeće na mjestu gdje su stradale Edita i Selma.

(Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.