12.4.2017. 11:00
0
Grad Bihać dio projekta za podršku raseljenim osobama i povratnicima
Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić zajedno s pet kolega gradonačelnika i načelnika potpisao je u Neumu protokol o saradnji s Hilfswerk Austria Internationalom povodom početka realizacije projekta "Pružanje pomoći za održivost raseljenim i povratnicima i podrška UNHCR-u pri upravljanju podacima".
Radi se o projektu koji UNHCR finansira sa 2,5 miliona KM i pomoći će lokalnim vlastima da riješe pitanja raseljenih osoba i povratnika u skladu s revidiranim ciljevima strategije implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Po riječima direktorice Hilfswerk Austria Internationala za BiH Suzane Jašarević projektom će biti osnaženi kapaciteti lokalnih zajednica da utvrde potrebe raseljenih i povratnika, ažuriraju baze podataka, te dodjelom grantova za samozapošljavanje direktno pomognu ekonomsku održivost najmanje 260 porodica s područja Bihaća, Čapljine, Lukavca, Doboja, Kotor-Varoši i Novog Grada, te još 22 porodice iz drugih općina koje budu identificirane kao prioriteti, saopćeno je iz kabineta gradonačelnika Bihaća.

Gradonačelnici i načelnici iz Bihaća, Doboja, Čapljine, Lukavca, Kotor-Varoši i Novog Grada izrazili su spremnost da, u okviru definiranih programskih aktivnosti, rade na razvoju sopstvenih kapaciteta radi unapređenja životnih uvjeta sugrađana - raseljenih osoba i povratnika, te njihovih porodica, navodi se.

Timovi iz lokalnih zajednica nastavljaju s dvodnevnim programom obuke o upravljanju projektnim ciklusom i pripremi projekata kojom će se direktno osnažiti kapaciteti lokalnih zajednica da na konkurentan i uspješan način pristupaju donatorskim fondovima u budućnosti.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.