8.5.2017. 17:21
0
Na konferenciji u Jajcu razgovarano o formiranju nove škole
O formiranju nove srednje škole u Jajcu, te značaju prosvjeda srednjoškolaca protiv etničkog razdvajanja učenika, razgovarano je danas na konferenciji ''Jajce - još jedna uspješna priča ili?'', u organizaciji Nansen dijalog centra Sarajevo i Fondacije Schüler Helfen Leben.

Sudionicima konferencije obratili su se učenici, koji su prošle godine organizirali prosvjede protiv formiranja nove srednje škole s bosanskim nastavnim planom i programom, koja bi trebala biti formirana početkom sljedeće školske godine.

Oni su u svojim istupima naglasili kako je većina učenika i roditelja protiv etnički podijeljenih škola.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan istaknuo je da lokalna zajednica nije tražila formiranje nove srednje škole nego, kako je rekao, uklanjanje diskriminacije iz postojeće dvije, koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu.

- Siguran sam da bilo tko od građana, nije tražio formiranje nove škole. Tražili smo samo da djeca dobiju jednaka prava, u okviru postojećih škola i postojećeg sistema - rekao je Hozan.

Kako je kazala Susanne Mattis iz Odjela za medije i kulturu Veleposlanstva Njemačke u BiH, tijekom posjeta u nekoliko škola koje rade po principu 'dvije škole pod jednim krovom' moglo se vidjeti da se izdvaja novac za dvije administracije i dupla nastavna osoblja.

- To nema smisla i divimo se učenicima koji su organizirali prosvjede protiv segregacije. Svaki put od predstavnika vlasti dobijemo odgovor da to žele učenici i roditelji, ali u Jajcu vidimo da to nije tako - kazala je Mattis.

Konferencija je održana u okviru manifestacije "Zajedno stvaramo", a sudjelovali su predstavnici međunarodne zajednice, nevladinog sektora, Srednje strukovne škole u Jajcu, te učenici iz nekolikog gradova BiH.

Kako su poručili organizatori manifestacije, aktivizam mladih iz Jajca primjer je pozitivne prakse i građanske odgovornosti u postdejtonskoj BiH, te ih je, stoga, potrebno ohrabriti u odlukama koje su bitne za njihov život.

Konferenciju je podržalo Veleposlanstvo Njemačke u BiH.


(Fena/Admir Oručević)

SkolaJajce
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.