11.5.2017. 21:22
0
Nema povećanja cijena školarina na fakultetima, slijedi usvajanje Zakona o visokom obrazovanju
Senat Univerziteta u Sarajevu nakon višesatne vanredne sjednice kojoj su prisustvovali i premijer KS Elmedin Konaković i ministar obrazovanja Elvir Kazazović, kao i predstavnici Studentskog parlamenta donio je odluku da se ne ide na povećanje cijena školarina.

Taj prijedlog bit će razmatran u nekom narednom periodu jer je u toku i finalizacija Zakon o visokom obrazovanju. Kako je kazao Konaković Vlada KS je tu da razgovara i sa Senatom i sa studentima te će vrlo brzo biti održan sastanak kako bi se razgovaralo o ovom zakonu.

Inače, studenti su prošle sedmice burno reagirali na zahtjev za povećanje cijena školarina, a za njih više od 30.000 koliko ih je na UNSA bio bi to novi udar na ionako teško ekonomsko stanje. 

U utorak, 16. maja održat će se zajednička sjednica Vlade KS i Senata na kojoj će se razmatrati prijedlog novog zakona. Inače, Senat je uložio 84 amandmana na predloženi zakon ali do danas iz Ministarstva obrazovanja agenciji Patria nisu odgovorili da li su i koji amandmani uvaženi. 

Rektor UNSA Rifat Škrijelj kazao je da bi najbolje rješenje bilo da Kanton Sarajevo u potpunosti finasira Univerzitet, ali pošto to nije moguće barem da poveća izdvajanje. On je također kazao da bi i veći broj stranih studenata bio dobar izvor finansiranja kao i povećanje broja naučno-istraživačkih projekata fakulteta UNSA-e. 

(NAP/Alen Avdić) 

UNSARaktor
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.