22.5.2017. 20:16
0
Pervan: U Počitelju je napravljen milionski kriminal, i mene su izmanipulisali
Biznismen Hasan Veledar kupio je više od 6.000 kvadratnih metara zemljišta sa vrijednim nekretninama u nacionalnom spomeniku Počitelj, za svega 299.000 KM, od društva 'Ugostiteljstvo i turizam' iz Čapljine. Nekretnine je, dakle, plaćao nešto manje od 50 KM po kvadratnom metru. Grupa stanovnika Počitelja se žali da je cijena višestruko ispod tržišne cijene. Nešto više od osam godina poslije spremaju se da traže reviziju.

Za mnoge sporni ugovor između Hasana Veledara i tadašnjeg zastupnika društva 'Ugostiteljstvo i turizam' Tahira Pervana potpisan je kod notara Salke Demića u januara 2009. Veledar je ovim ugovom dobio 27 nekretnina u Počitelju. Demić se navodno nakon toga prestao baviti notarskim poslom a ubrzo je sa pozicije direktora UIT-a smijenjen i Pervan.

UIT Čapljina ranije je bio u vlasništvu države. Društvo je upravljalo vrijednim nekretninama, uglavnom ugostiteljskim objektima i to ne samo u Počitelju i Čapljini, već i nekretninama na nekim drugim lokacijama.

Prije sporne kupovine počiteljskih nekretnina iz 2009., Veledar je prvo kupio većinski paket dionica UIT-a. Ne zna se mnogo o tome na koji način je došao u posjed većinskog paketa u ovom preduzeću. Manjinski paket bio je u vlasništvu nekoliko manjih dioničara. Veledarov advokat Sanel Nezirić ranije je rekao Patriji da je u slučaju UIT-a i Veledara sve transparetno. Preduzeće je prodavalo a Veledar kupio dionice. Mogao ih je kupiti bilo ko drugi ko je bio spreman ponuditi novac. Nije bilo boljeg ponuđača od Veledara i on je postao vlasnik većeg dijela preduzeća. 

Bivši direktor UIT-a Tahir Pervan u intervjuu za agenciju Patria je prvi put nakon osam godina javno progovorio o slučaju Počitelj. Ne zna kako je Veledar došao do dionica UIT-a u prvom slučaju, ali svjedoći da je kupovina vrijednih nekretnina u Počitelju 2009. godine koja je obavljena sa njegovim potpisom velika farsa, koju pokušava dokazati pred sudom već nekoliko godina. Nažalost, dodaje, istraga do danas nije ozbiljno otvorena. Sumnja na političe pritiske i ucijene.

- Tačno je da se na kupopradajnom ugovoru u slučaju prodaje nekretnina u Počitelju Hasanu Veledaru nalazi i moj potpis. Ali, već nekoliko godina pokušavam dokazati da sam izmanipulisan – kaže Pervan. U prijavi koju je Sudu u Čapljini proslijedio 2009., dakle dok je još bio direktor preduzeća, navao je da je na poziciji direktora UIT-a ostao kratko, od konca 2008. do konca 2009. ali direktorsku poziciju nikad nije preuzeo u punom kapacitetu. Zbog toga ni njegov potpis na ugovorima ne može biti kredibilan. Pred Nadzornim odborom i dioničarima deponovao je potpise na samom početku ugovora sa UIT-om, za koje danas kaže da su naknadno zloupotrebljavani.

U prijavi je naveo i to da mu većinski vlasnik UIT-a Hasan Veledar nikada nije omogućio pristup pečatu firme, poslovnoj dokumentaciji, nije imao pristup finansijkom poslovanju preduzeća...

- Kada sam vidio gdje sve to skupa vodi zatražio sam da mi vrate potpise, da mi isplate plaće i da me razriješe dužnosti direktora, ali to je bilo nemoguće dobiti u tom trenutku – kaže Pervan.

Osim Veledara, Pervan je prijavu podnio i protiv devet tadašnji dioničara UIT-a. U prijavi se spominju Branislav Bakalar, Žarko Jelčić, Božo Krstanović, Zlatko Vego, Vedran Smiljanić, Zoran Karlović, Smiljko Stanić, Ramiz Leto i Rade Bilić...  

- Kao direktor UIT-a nisam naplatio niti jednu plaću. Kada sam od Veledara tražio svoj novac, potegao je pištolj na mene. O tome postoji službena zabilješka – kaže Pervan. Dodaje da direktor UIT-a sve i da je želio nije mogao donijeti tako važnu odluku bez saglasnosti Nadzornog odbora. Ako postoji nečija odgovornost, smatra, onda ona mora biti proširena na više ljudi.   

Počitelj je historijsko urbano središte koje potječe iz 14. stoljeća. Nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine. Svjetski poznati umjetnik Safet Zec koji danas ima atelje u Počitelju neke od najboljih radova napravio je upravo na tom mjetu. Vrijeme prije smrti u kući u Počitelju provodio je i umjetnik Afan Ramić. 

Stari grad je smješten pored same ceste M-17. na putu Mostar – Čapljina. Govori se o desecima hiljada turista koji u samo nekoliko ljetnih mjeseci posjete Počitelj. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.