26.5.2017. 13:40
0
U Tuzli identificirano šest žrtava ubijenih tokom genocida u Srebrenici
U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli danas je identificirano šest žrtava bošnjačke nacionalnosti ubijenih tokom počinjenog genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da su među identificiranim otac i sin Mehmedović, Hasan ubijen u 41. godini i njegov sin Hazim koji je imao 22 godine kada je ubijen. 

Posmrtni ostaci danas identificiranih žrtava ekshumirani su u ranijem periodu iz masovnih grobnica Zeleni Jadar na području Srebrenice i Kozluk na području Zvornika i na lokalitetima Bokčin Potok i Lolići na području Bratunca i Nova Kasaba na području Milića.

Identificirani su:

Husein (Mušan) Hafizović, rođen 1963. u mjestu Opetci, općina Srebrenica
Hazim (Hasan) Mehmedović, rođen 1973. u mjestu Konjevići, općina Bratunac
Hasan (Adem) Mehmedović, rođen 1953. u mjestu Konjevići, općina Bratunac
Džemail (Ćamil) Gabeljić, rođen 1972. u mjestu Bučinovići, općina Srebrenica
Senahid (Mumin) Ćerimović, rođen 1971. u mjestu Sebiočina, općina Milići
Hakija (Mujo) Bečić, rođen 1942. u mjestu Klotjevac, općina Srebrenica.

Identitet svih žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a danas su njihov identitet potvrdili i članovi njihovih porodica.

Čengić kaže da su se za sve danas identificirane žrtve porodice izjasnile da će biti ukopani na zajedničkoj dženazi 11. jula ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima.

Napominje da su do sada identificirani posmrtni ostaci 58 žrtava genocida koji će biti ukopani na zajedničkoj dženazi 11. jula u Potočarima.

U Komemorativnom centru u Tuzli identificirane su dvije žrtve iz proteklog rata.

Čengić navodi da je najstarija žrtva koja je danas identificirana Hanifa Hodžić, rođena 1921., a posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Ravnice na području Zvornika.

Identificirani su:

Salko (Osman) Malović, rođen 1949. u mjestu Memići, općina Kalesija 
Hanifa (Salko) Hodžić, rođena 1921. u mjestu Križevačke Njive, općina Zvornik.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.