26.5.2017. 20:50
8
Koga Sebija Izetbegović želi na čelu Medicinskog fakulteta, a ko će nju zamijeniti?!
Patria
Patria
Koordinacioni odbor KCUS-a koji je formiran dolaskom Sebije Izetbegović za direktoricu bolnice osim nje broji još 16 ljekara koji su i predavači na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Upravo su oni potpisnici drugog zahtjeva za protivzakonitu smjenu dekanese Almire Hadžović-Džuvo iako je među njima samo deset članova Nastavno-naučnog vijeća ovog fakulteta, piše agencija Patria.

S obzirom da je i prva peticija za smjenu inicirana sa KCUS-a koju su predvodili Enra Suljić, direktorica Instituta za naučnoistraživački rad KCUS-a i Mirza Dilić, šef Klinike za vaskularne bolesti, odani kadrovi direktorice Izetbegović jasno je da postoji želja za ovladavanjem Medicinskim fakultetom u čemu im smeta dekanesa Hadžović-Džuvo.

Da je sve pomno isplanirano pokazuje i novi Prijedlog zakona o visokom obrazovanju KS oko kojeg se lome koplja između akademske zajednice i Vlade KS. Naime, članom 172. KCUS se uključuje u nastavni proces organizacionih jedinica visokoškolske ustanove kao javne ustanove koje pripadaju grupaciji medicinskih nauka kao nastavna baza ovih organizacionih jedinica za sticanje praktičnih znanja i vještina.

Isto tako, u odnosu na aktuelni zakon, članom 141. omogućen je izbor rukovodioca organizacione jedinice iz reda članova akademskog osoblja u zvanju redovnog ili vanrednog profesora koji je u radnom odnosu sa punim radnim vremenom na toj organizacionoj jedinici ili iz reda akademskog osoblja koje je u radnom odnosu u ustanovi koja predstavlja nastavnu bazu za tu organizacionu jedinicu u skladu sa ovim zakonom i ima izbor u zvanje redovnog ili vanrednog profesora na toj organizacionoj jedinici.

U istom članu stoji da je lice iz nastavne baze izabrano i imenovano za rukovodioca organizacione jedinice obavezno prije stupanja na dužnost zasnovati radni odnos sa punim radnim vremenom za obavljanje dužnosti rukovodioca organizacione jedinice.

Pojednostavljeno rečeno, to znači da oni koji ispunjavaju ove uslove, a zaposleni su na KCUS-u mogu biti izabrani za dekana Medicinskog fakulteta.

Također, plan je da u NNV Medicinskog fakulteta bude instalirana većina članova sa KCUS-a u odnosu na uposlenike Medicinskog fakulteta u Sarajevu što će biti omogućeno članom 139. Prijedloga zakona o visokom obrazovanju.

- Ukoliko se to dogodi onda će o sudbini Medicinskog fakulteta odlučivati oni koji su puno radno vrijeme uposleni na KCUS-u. Radi se o nezajažljivom očekivanju kliničara da imaju veća prava od onih članova sa Medicinskog fakulteta koji su zaposleni na puno radno vrijeme – objasnio je naš izvor.

Izvor agencije Patria tvrdi da se na KCUS-u kuju planovi za potpunu kontrolu nad Medicinskim fakultetom u Sarajevu. Nezvanično se govori da bi Izetbegović željela instalirati Mirzu Dilića za novog dekana, a na čelu KCUS-a nju bi zamijenila Enra Suljić, dok bi Izetbegović pripremala kampanju za Predsjedništvo BiH.

Mekićev zadatak u UO UNSA

Posebna priča je UO UNSA i njegov predsjednik Mevludin Mekić koji ima zvanje profesora na Medicinskom fakultetu, a zaposlen je na KCUS-u kao šef Klinike za reumatologiju i pritom je i u Koordinacionom odboru KCUS-a. Po svim parametrima on je u direktnom sukobu interesa. S obzirom da je Izetbegović nadređena Mekiću, jasno je da on postupa po njenoj i naredbi Koordinacionog odbora KCUS-a.

Podsjećamo, UO UNSA je dobio zahtjev za smjenu od 58 članova NNV-a koji je upućen sa KCUS-a. Mekić je imao zadatak da pritiscima na druge članove pokrene smjenu dekanese, ali kada mu to nije pošlo za rukom, UO UNSA se proglasio nenadležnim. 

(Patria / Haris Ahbabović)

8
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.