12.6.2017. 16:05
0
"BiH ima još posla na sprečavanju finansiranja terorističkih aktivnosti"
Bosna i Hercegovina još ima posla na uspostavljanju sistema za sprečavanje finansiranja terorizma, ali prijetnja od terorističkih napada nije veća nego u drugim dijelovima Evrope - istaknuto je na konferenciji "Indikatori rizika u vezi s finansiranjem terorizma" koje se održava danas u Sarajevu.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić rekao je da bh. pravosuđe provodi određene aktivnosti u vezi sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti koje su dale rezultate, ali da još nedostaje znanja i iskustva u novim tehnologijama plaćanja i novčanih transakcija.

Dodao je da je u BiH u proteklih nekoliko godina zabilježen značajan broj transakcija u trgovini nekretninama pri čemu je novac u zemlju ušao u gotovini a tek naknadno je registriran i sumnjivog je porijekla.

- Činjenica je da u BiH postoji grupa ljudi koja ništa ne radi a dosta dobro živi i uspostavlja neku novu ideologiju kojoj se treba suprotstaviti i to je zajednička zadaća svih koji želimo napredak zemlje - naglasio je Krešić.

Naveo je da različiti nivoi vlasti u BiH trebaju izmijeniti svoje zakonodavstvo i riješiti pitanja prijenosa gotovine preko granice, finansiranja nevladinih organizacija te sačiniti jedinstven popis svih takvih organizacija.

Ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson kazao je da negova zemlja nije promijenila procjenu za terorističku prijetnju u BiH već je promijenjena britanska terminologija vezana za procjenu tih prijetnji u čitavom svijetu.

- Naša procjena za BiH je čak bolja nego za mnoge druge evropske zemlje. Svojoj rodbini i prijateljima uvijek preporučujem da posjete BiH i oni koji već jesu ovdje su se odlično proveli, ali u današnjem svijetu su rijetka mjesta za koja se može reći da su 100 posto sigurna - rekao je Ferguson.

Istakao je da po ocjenama FATF-a u BiH još ima strateških nedostataka u zakonodavstvu vezanom za finansijske tokove, što predstavlja rizik za širu međunarodnu zajednicu i treba hitno biti otklonjeno.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.