12.6.2017. 18:46
0
Turističkoj zajednici KS uručeno rješenje o zabrani rada, ona najavila pokretanje spora protiv Vlade KS
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo zabranila je danas rad 'staroj' Turističkoj zajednici u ovom kantonu, iako su pravni eksperti ranije upozoravali da bi takva Vladina odluka bila nelegalna, te da zabranu rada turističkoj zajednici može donijeti samo Federalna Uprava za inspekcijske poslove.

Na području KS trenutno djeluju dvije TZ - stara TZ osnovana 1998. godine, koju Vlada KS pokušava ugasiti, uprkos protivljenju 30-ak radnika i rukovodstva Turističke zajednice, i nova, koju je Vlada osnovala prošle godine. Na čelo nove TZ imenovan je Nermin Muzur, blizak saradnik kantonalnog premijera Elmedina Konakovića. 

Premijer Konaković proglasio je prošle godine nelegalnom staru Turističku zajednicu u Sarajevu pozivajući se na prestanak važenja federalnog Zakona o turističkim zajednicama 2014. Vlada KS je nakon toga donijela kantonalni zakon o turizmu i osnivala novu turističku zajednicu u Sarajevu. 

Ustavni sud FBiH trenutno ocjenjuje da li je Konakovićev zakon o turizimu donešen u 2016. uopće u skladu sa Ustavom FBiH, a samim tim da li je zakonita i Vladina tek osnovana TZ. Proglasili li Ustavni sud  ovaj zakon neustavnim, Vlada će morati gasiti i novu Turističku zajednicu.

Advokat stare Turističke zajednice Ahmet Žilić izvjestio je Kantonalnu uprvu za inspekcijske poslove da oni nisu nadležni ne samo za gašenje, već i za bilo kakvu kontrolu Turističke zajednice u Sarajevu, te da ovlasti za kontrolu provođenja zakona u ovoj zajednici ima samo Federalna uprava za inspekcijske poslove. Bez obzira na upozorenje pravnih stručnjaka, kantonalna inspekcija je staroj Turističkoj zajednici ipak uručila rješenje o prestanku rada. 

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove naveli su da postupaju po aktu koji su zaprimili iz kantonalnog Ministarstva privrde.

Iz stare Turističke zajednice najavili su uložiti žalbu na ovo rješenje, a nakon toga i pokretanje spora pred nadležnim sudom.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.