13.6.2017. 16:14
0
Svjedok Tužilaštva na suđenju Amiru Zukiću i ostalima: Esed Džananović mi je sugerisao kandidata za zapošljavanje
Na Općinskom sudu u Sarajevu danas je održano prvo ročište nakon što je 23. maja pročitana optužnica generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću i još osam optuženih za više krivičnih djela, piše agencija Patria.

Danas je pred sudom svjedočio direktor podružnice Elektrodistribucije Zenica Edisej Sjerotanović. On je odgovarajući na pitanje tužiteljice kazao kako je u julu 2016. godine odbio postupiti po zahtjevu tadašnjeg direktora Elektrodistribucije Eseda Džananovića da na radno mjesto u Travniku zaposli Ismeta Keserovića iz Zavidovića. 

- U aprilu mjesecu smo trebali raspisati konkurs za radno mjesto, ali je Esed Džananović tražio od mene da ne žurim, jer se nije konsultovao s nekim ljudima, tako da je konkurs raspisan 9. maja. Moj saradnik za SBK mi je sugerisao da za tu poziciju imamo provjerenog kandidata koji radi još od 2008. godine, ali Esed Džananović mi je sugerisao da ima kandidata po imenu Ismet Keserović. Od mene je traženo da ga primimo na mjesto elektromontera u Travniku – počeo je svoje izlaganje svjedok Tužilaštva Sjerotanović.

 - Rekao sam mu da se ne slažem s tim, jer sam smatrao da čovjek iz Zavidovića ne može raditi u Travniku iz razloga što postoje dežure i nisam bio siguran koliko može odgovoriti zadatku. Džananović mi je nakon toga rekao da zaboravim to ime i da čekam da „ovi njegovi“ dostave drugo ime. Ja sam nakon toga otišao na godišnji odmor i ovlastio sam svog pomoćnika Ahmeda Mutapčića da preuzme slučaj. Kada sam se vratio s godišnjeg 18. jula zatekao sam odluku o prijemu u radni odnos na neodređeno vrijeme Ismeta Keserović – pojasnio je Sjerotanović.

Nakon toga je svjedok opisao kako je došao do saznanja da je Keserović za radno mjesto platio iznos od 16.000 KM.

- Došao mi je zaposlenik Šemso Fehrić i rekao kako Keserovićev otac Sead kaže mu neki ljudi u Zavidovićima traže da plati 16.000 KM jer mu je sin zaposlen. Sead Keserović mi je došao 19. jula i rekao da ima četiri sina od kojih su trojica već otišla u Luksemburg i da je spreman platiti da mu makar jedan ostane ovdje raditi. Pristao je da plati, jer mu Ramiz Karavdić, braća Trako i neki Bibić iz Sarajeva ne žele vratiti sinove papire, odnosno diplomu. Rekao sam mu da je to krivično djelo i da se ja s tim ne slažem. Kazao mi je da je digao kredit od 19.000 KM kako bi platio sinovo zaposlenje, a ja sam mu rekao da ih prijavi, jer ako neće on ja ću – kazao je svjedok Sjerotanović i pojasnio kako je došlo do istrage.

On je kazao da su ga nekoliko dana poslije toga nazvali službenici FUP-a i rekli da je pokrenuta istraga.

- Dao sam izjavu, a oni su mi rekli da ako me ko bude pitao je li zaposlen Keserović da kažem kako je sve završeno. Džananović me je nazvao 24. avgusta i pitao je li Keserović počeo raditi, a ja sam mu odgovorio po uputama iz FUP-a – istakao je Sjerotanović.

Sjerotanović je još kazao kako je vršen pritisak na njega da na radno mjesto u Zenici primi nekog diplomiranog kriminalistu iz Sarajeva, ali da je odbio jer ovaj nije imao nikakvog radnog iskustva niti je zadovoljavao kriterije za to radno mjesto. Onda je od njega traženo da promijeni CV.

Advokatica optuženog Džananovića Vasvija Vidović skoro dva sata je unakrsno ispitivala svjedoka Ediseja Sjerotanovića o načinu kako se vrši zapošljavanje u Elektrodistribuciji. Sjerotanović je kazao da on nije učestvovao u zapošljavanju.

Podsjećamo, optužnica tereti Amira Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te protuzakonito posredovanje. 

U optužnici je navedeno da su Zukić i Bibić tokom 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako i Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama Elektrodistribucije koja pripada JP Elektroprivreda BiH. Nakon toga su koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića, tadašnjeg direktora Elektrodistribucije koji se tereti za zloupotrebu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja.

Ista optužnica Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, potpredsjednike SDA tereti za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Seida Fazlagića zbog pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja. 

Nastavak suđenja zakazan je za sedam dana kada će se u Sudu pojaviti nova tri svjedoka. Ukupno će biti saslušano 96 svjedoka, četiri vještaka i stručno lice, te će biti priložena materijalna dokumentacija, čime će dokazivati počinjenje djela iz optužnice.  

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.