14.6.2017. 10:42
0
Čavić ne vjeruje u sistemsku borbu protiv korupcije u RS-u
Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je danas da u tom bh.entitetu ne postoji sistemska borba protiv korupcije, već da je ona sve šira.

Istakao je i da je prijavljivati korupciju bez efikasanog pravosuđa potpuno besmisleno.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o Pijedlogu zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju, Čavić je ustvrdio da u RS-u nisu zaštićeni ni oni koji drugačije misle u odnosu na vladajuću stranku, a kamoli "zviždači".

- Zakon je dobar kao pojava, ali imamo problem, jer je vrlo teško u ovom društvu, koje je demokratski nedoraslo, da zaštitimo i one koji drugačije politički misle - rekao je Čavić ističući da nije siguran da će u RS-u biti zaštićeni oni koji prijavljuju korupciju.

- Treba nam vraćanje vjere kod ljudi da nije pogrešno prijaviti korupciju, da to nije izdaja sebe, radnih kolega, pretpostavljenih, već korisno za zajednicu. Zato je važno da ovaj zakon zaštiti takve osobe - rekao je Čavić.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić iznio je podatak da se u evropskoj zajednici oko 40 posto korupcije otkrije na osnovu prijava zaposlenih u javnim organima.

- Zato je RS-u potreban ovaj zakon - rekao je Žunić podsjetivši da je to podrška ljudima koji imaju snage i spremnosti da stanu iza teških odluka prijave korupcije.

Smatra da se predloženim zakonom štite oni koji prijavljuju korupcije, a da će biti kažnjiva zloupotreba prijave korupcije na osnovu podataka koji nisu tačni.

- Zakon ne smije poslati politikanstvo - rekao je Žunić.

Zakonom se uređuje zaštita osoba koje prijavljuju korupciju, postupak prijave korupcije, obaveze postupanja odgovornih osoba i nadležnih organa u vezi s prijavom i zaštitom onih koji prijavljuju korupciju. 

Ministar pravde RS-a Anton Kasipović je naveo da je to prvi put da se u RS-u usvaja zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju. 


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.