23.6.2017. 13:31
0
Povučena disciplinska prijava protiv v.d. glavnog tužioca Gordane Tadić
FOTO: N1
Državni tužilac Miroslav Janjić povukao je disciplinsku prijavu protiv vršiteljice dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić koju je podnio prošlog mjeseca zbog “nemara i nepažnje u vršenju dužnosti”.

Kako je potvrđeno Balkanskoj istraživačkoj mreži u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH), prijava protiv Tadić, koja je podnesena prošlog mjeseca, je povučena, te o njoj neće odlučivati Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Janjić je krajem maja ove godine prijavio Tadić kazavši da želi da informira javnost “o stepenu nemara u radu na predmetima ratnih zločina, iskazanom u nepokazivanju minimuma interesovanja za rad na ovim predmetima od strane vršiteljice dužnosti glavnog tužioca u vrijeme dok je obavljala dužnost rukovodioca Odjela za ratne zločine”.

Janjić je tvrdio da je Tadić prekršila Pravilnik o radu Tužilaštva BiH, odnosno da nije pravilno organizirala i nadgledala rad tužilaca na slučajevima ratnih zločina, kao i da nije izvršavala svoju obavezu da pregleda optužnice za ratne zločine.

On se pozvao na analizu međunarodne sutkinje Joanne Korner o radu Državnog tužilaštva, u kojoj je, kako navodi, Tadić kazala da nije pregledala optužnice.

Tadić je negirala navode Janjićeve prijave i kazala da je suspendirani glavni tužilac Goran Salihović bio odgovoran za stanje u Tužilaštvu BiH, te da su preporuke sutkinje Korner prihvaćene.

“Ove činjenice su poznate Uredu disciplinskog tužitelja, kao i VSTV-u”, rekla je tada Tadić.

Ona je dodala i da je zbog kršenja pravila i procedura u radu podnijela dvije disciplinske prijave protiv tužioca Janjića, među kojima je neblagovremeno ulaganje žalbe, zbog čega je oslobađajuća presuda u predmetu “Gibraltar” postala pravomoćna.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.