25.6.2017. 11:37
0
U Bratunci i Srebrenici Bajram-namaz klanjan u 11 džamija
Na području općine Srebrenica Bajram-namaz je klanjan u 11 džamija.

U Srebrenici je običaj da se Bajram-namaz klanja u Bijeloj džamiji, a kasnije vijernici se okupe ispred Čaršijske džamije gdje se druže, piju kahvu i čestitaju jedni drugima. Srebrenčani kažu da Bajram dočekuju s velikom radošću i najsretniji su kad ga dočekuju u svojoj čaršiji.

Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica, kaže da okupljanjem velikim brojem vjernika je dovoljna poruka da je život u Srebrenici moguć i formiran.

- Nama je lijepo u Srebrenici, i niko od nas nije natjeran da se vrati i živi ovdje. Mi smo ovdje što volimo i želimo to. Bošnjaci ne smiju da se dijele ni po kom osnovu. Ali evidentno je da neki žele to, da nas dijele na one koji su se vratili, na one koji žive u Federaciji ili dijaspori. Bitno je da ljudi prepoznaju da baza može biti u Srebrenici. Bajram neka nam svima bude prilika da pružimo jedni drugima ruku i razgovaramo, da napravimo strategiju koja će biti naša bošnjačka gdje će svako raditi svoj posao. Neka nam dragi Allah dž.š. na tom putu pomogne jer dosta je urađeno, ali mnogo više možemo i moramo. Budimo jedinstveni i zajedno u svemu. Neka nam to bude bajramska poruka – poručio je ef. Peštalić.

Naglasio je da se ne smiju zaboraviti majke koje su ostale bez svojih najmilijih.

- Snaga majki koje bez svoje djece dočekuju ramazane i Bajrame je velika. Njihova snaga je ogromna i ona nama svima daje energiju, i mi hoćemo i radimo na tome da našu djecu učimo da su one naše majke, a da su naša djeca njihova unučad. Ako ne bude života ovdje koliko će nam pravda značiti. Pravda u mjestu gdje je počinjen genocid je ponovni život. Života u Srebrenici ima – potcrato je ef.Peštalić.

Bajramsku čestitiku uputio je načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić, njegov zamjenik Nermin Alivuković, i predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković.

Bajram-namaz na području općine Bratunac klanjan je u šest džamija.

- Bajrame iz godine u godinu dočekujemo na našem topraku, u našim domovima. Cijeli život je ispunjen iskušenjima, tako smo ih i mi imali mnogo. Pred nama je još mnogo toga da uradimo, ali idemo hrabro i ne posustajemo. Da bi nam lakše bilo moramo biti svi zajedno, i svi dati svoj doprinos, bratski stati jedan uz drugoga. Zajedništvo je naš uspjeh i siguran put u budućnost. Zajedništvo se najbolje osjeti u ramazanu i bajramskim danima. Neka nam ti dani budu pouka za sve ostale dane u godini - poručio je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Bratunac Elvir ef. Hodžić.  

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.