25.6.2017. 22:15
1
Dodik u martu nije pa u junu jeste za secesiju: RS će jednog dana biti država
Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i predsjednik vladajućeg SNSD-a izrazio je uvjerenje da će RS jednog dana biti država i da će sama za sebe odlučivati, bez drugih tutora, piše agencija Patria.

- Neki smatraju da je to samo loše iskazan stav, ali ja vjerujem u to. Da li ću to doživjeti, ne znam, ali siguran sam da će to biti zbog ljubavi ovog naroda prema Srpskoj - istakao je Dodik i dodao da Republika Srpska ne može biti ni pod čijim tutorstvom, pogotovo ne Sarajeva.

On je kazao da oduvijek postoje nasrtaji na RS i da nikada ne prestaju, ali da su "najteži oni koji dolaze od naših ljudi u zajedničkim institucijama", misleći na članove Vijeća ministara iz Saveza za promjene.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne želi u NATO i da ide tamo gdje je Srbija.

S obzirom da je Dodik poznat po mijenjanju mišljenja po matrici "malo jesam malo nisam za secesiju" podsjećamo ga na izjavu koju je dao polovinom marta ove godine u intervjuu za Face TV sa Senadom Hadžifejzovićem. Tada je kazao da neće biti otcjepljenja RS-a kao i da ne podržava secesionističke ideje. Ruku na srce, Dodik je nepuna dva mjeseca prije završio na američkoj crnoj listi zbog opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma te je možda zbog toga imao nešto blaže stavove.

Dodik je tada naglasio da nije zadovoljan statusom RS-a ali da je neće voditi u avanturu.

- Nijedna aktivnost koju provodim ne smije da dovede do nasilja. Ja sam spreman da se odreknem bilo koje aktivnosti koja bi u suštini mogla da izazove nasilje. Razumio sam neke poruke onih koji su se pozivali na rat. Stvari u RS i BiH se moraju rješavati dijalogom - naveo je Dodik.

No, očito je da Dodik bira momenat kada "poteže" pitanje samostalnosti RS-a kako bi ojačao vlastitu poziciju. 

(NAP/Merima Druškić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.