26.6.2017. 15:01
3
Izetbegović: Pravičnije dijeliti 650 miliona KM za borce, novi dodaci ne dolaze u obzir
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH danas je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu gdje je održana centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida kazao da svi koji vole ovu zemlju treba da se sjete onih koji su dobrovoljno branili i odbranili našu zemlju, piše agencija Patria.
- Mi se moramo nastaviti boriti za jednakopravnost svakog građanina na svakom pedlju zemlje. Mi moramo unapređivati zemlju, biti hrabri, da je reformiramo da je gradimo da ne zastajemo, da se ne bi čudili što nam omladina odlazi u druge zemlje – kazao je Izetbegović napominjući da je to naš dug prema šehidima.

Već dvije sedmice demobilisani borci protestuju ispred zgrade Vlade FBiH, a samo ih je sreća spasila da živi izađu iz agresije. Danas, životare, a Izetbegović poručuje da „možemo doći do ispunjenja zahtjeva koji neće destabilizirati ovu zemlju i njene budžete“.

- To znači registar boraca, zakona o udruženjima i niz drugih zahtjeva koji su već u izradi. Isplata nekog posebnog dodatka koje bi značio dodatnih 600 - 700 miliona, a što bi dovelo do nestabilnosti u zemlji i dovelo bi u pitanje i invalidnine, penzije, dodatke šehidskim porodicama, a mi to ne smijemo uraditi, ali ima niz što možemo, a to je npr. zdravstveno osiguranje – ističe Izetbegović.

On je kazao da im šalje poruku da će im izaći u susret u svemu što je realno.

- Mi godišnje izdvajamo oko 650 miliona za te kategorije to je najviše u regionu, mi ne možemo preko toga, a da ne urušimo sistem, a ima niz toga gdje možemo izaći u susret. Prije svega ta suma se treba raspodijeliti pravičnije. Ima previše udruženja na hiljade ih je, a taj se novac može rasporediti humanije – kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje koliko je jaka ideologija iz 90-tih Izetbegović kaže:

- Nikada neće biti mrtve loše politike. Uvijek će biti i fašizma i nacionalizma i rasizma samo je pitanje koliko su one snažne i koliko su jake sile koje se tome odupiru. Ja mislim da je taj omjer snaga daleko drugačiji danas nego prije 25 godina. Bit će kriza i ispada, ali mislim da se neće više neko ponovo usuditi da na Balkanu krene u konfilikte i razbijanje mirovnog sporazuma. Bitno je da smo mi jedinstveni koji volimo ovu zemlju – istakao je Izetbegović.

(NAP/Alen Avdić)
3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.