4.7.2017. 13:05
0
Za srpske povratnike u FBiH izgradnja 538 kuća
Zahvaljujući budžetskim sredstvima Vlade Republike Srpske (RS), u proteklih nekoliko godina za srpske povratnike na prostoru Fedearcije BiH izdvojeno je 4,2 miliona KM, saopćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS-a.
- Iz ovih sredstva realizovan je veliki broj projekata, počevši od izgradnje stambenih jedinica, pomoći pojedincima za pokretanje i razvoj projekata održivog povratka, finansiran je veći broj infrastrukturnih projekata; građeni su putevi i pružana je pomoć srpskim pravoslavnim crkvenim opštinama koje djeluju na prostoru FBiH za obnovu vjerskih objekata - navodi se u saopćenju.

Cilj Vlade RS-a je, kako se dodaje, da se kroz realizaciju projekata stvore koliko-toliko normalni uslovi za povratak u taj entitet.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS-a nastoji sredstva rasporediti tako da na najbolji način odgovore na mnogobrojne zahtjeve i da ispune potrebe najugroženijih, te je, imajući u vidu težak položaj i potrebe srpskih povratnika u FBiH, posljednjih godina povećavalo udio budžetskih sredstava koja se izdvajaju za ove namjene.

Također podsjećaju da je zahvaljujući naporima ministra za izbjeglice i raseljena lica Davora Čordaša i predstavnika resornog ministarstva veliki broj Srba, odnosno 538 porodica, uključeno u zajedničke projekte – Projekat rekonstrukcije stambenih jedinica SAF i Regionalni program stambenog zbrinjavanja.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS-a za realizaciju Projekta SAF je sredstva osiguralo kreditnim zaduženjem kod Saudijskog razvojnog fonda, a obavezu vraćanja ovog kredita za povratak Srba u FBiH, preuzela je Vlada RS-a.

Zahvaljujući ovom projektu bit će izgrađene 263 stambene jedinice za Srbe u FBiH, a zbog velikog značaja ovog projekta za povratak Srba u FBiH, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS-a ulaže velike napore kako bi se ovaj projekat što prije uspješno implementirao.

Najveći broj stambenih jedinica u okviru Projekta SAF za Srbe u FBiH bit će izgrađen u Drvaru - 20 stambenih jedinica, u Grahovu - 28, Petrovcu - 13, Glamoču - 22 i Mostaru – 20.

Osim toga, za srpske povratnike u FBiH bit će izgrađeno 275 stambenih jedinica u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, a najveći broj kuća radit će se u Drvaru - 30 kuća, Grahovu - 50, Glamoču - 47, Sanskom Mostu - 23 i Mostaru – 38, saopćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS-a.

(Fena/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.