5.7.2017. 17:19
1
Ko je odobrio gradnju poslovnog objekta na temeljima Tašlihana i Gazi Husrev-begovog bezistana
Saša Magazinović, poslanik SDP-a na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BIH postavio je pitanje je Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH o statusu Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH.
On je podsjetio da je Predsjedništvo BiH na sjednici 25. maja prošle godine, a kojom je predsjedavao Bakir Izetbegović, isključio međunarodne članove iz te Komisije što je protivno Aneksu 8. Dejtonskom mirovnom sporazumu. Magazinović je istakao da je takva odluka donesena jednoglasno uprkos tome što je Aneksom 8. jasno navedeno da se Komisija sastoji od pet članova od kojih su dva međunarodna, te da donosi odluke na način da mora glasati barem jedan međunarodni član.

- Ovom odlukom Predsjedništva BiH rečeno je da je ta odluka privremena i da vrijedi do 30. maja 2017.godine. Pitanje sam uputio  i visokom predstavniku koji se svojim odgovorm nedvosmisleno usaglasio sa tvrdnjom da ova odluka Predsjedništva BiH nije u skladu sa Aneksom 8. Dejtonskog sporazuma, te da je ovakvom odlukom dovedeno u pitanje funkcioniranje ove značajne institucije - kazao je Magazinović

Budući da je Zvizdić u svom ekspozeu naglasio i rad ove instiutucije, rekavši da institucije iz područje kultura ne smiju biti stavljene na marginu, Magazinović je pitao je li predsjedavajući Vijeća ministara BiH svjestan problema u ovoj oblasti, te ga podsjetio da je odluka Predsjedništva BiH o izuzimanju međunarodnih članova iz Komisije bila privremena i da li je on učinio išta da se ovaj problem prebrodi.

Zvizdić je kazao da će odgovoriti na Magazinovićevo pitanje pismenim putem, te se saglasio da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dejtonska kategorija i da se to mora poštovati bez obzira na odluke koje donosila bilo koja institucija.

Magazinović je prihvatio obrazloženje da dobije napismeno odgovor i ocijenio još jednom da je „strašno to šo je uradilo Predsjedništvo BiH“., te je zatražio od Zvizdića da mu odgovori i na pitanje o skandaloznim i šokantnim informacijama koje su se u međuvremenu pojavile, a odnose se na odluke koje je Komisija donijela.

- Da li je jedna od prvih odluka Komisije u sastavu bez stranaca bila da se odobri izgradnja poslovnog objekta na temeljima Tašlihana i Gazi Husrev-begovog bezistana na Baščaršiji koja godinama nije mogla dobiti dozvolu jer stranci to nisu dozvaljavali i da li je tačno da je firma koja će projektovati ili izvoditi radove povezana s jednim od članova Komisije - pitao je Magazinović,a odgovor na ovo pitanje očekuje u pismenoj formi. 

(NAP/Alen Avdić)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.