9.7.2017. 12:32
0
Kolona s tabutima stigla u Sarajevo, građani i zvaničnici odali počast
olona s tabutima 71 žrtve srebreničkog genocida stigla je u Sarajevu gdje se zaustavila ispred zgrade Predsjedništva BiH, piše agencija Patria.

Stotine građana Sarajevo odalo je počast žrtvama genocida koji se dogodio 1995. godine u Srebrenici. 

Pored građana Sarajeva počast žrtvama genocida odali su i brojni zvaničnici naše zemlje, te predstavnici međunarodne zajednice. Počast žrtvama odala je američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack. 

- Svake godine se sjećamo genocida koji se dogodio u Srebrenici i mislim da je to danas važno i da svi to trebamo raditi. Željela sam biti ovdje da bih odala počast žrtvama i pokazala svoju tugu, jer sam i sama majka tako da saosjećam sa svim majkama Srebrenice i njihovim porodicama - poručila je ambasadorica Cormack.

Počast žrtvama genocida odao je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. 

- Drugog puta nema, ali zaista je jako teško na takav način se odnositi dok imamo namjerno provociranje, negiranje, odlikovanja presuđenim ratnim zločincima, planove za podizanje spomenika onima iz međunarodne zajednice koji su bili na strani negatora genocida i zaustavljanje pozitivnih procesa pomirenja. Sve to treba prevazići, za to treba imati snage i nastaviti u pozitivnom smjeru jer drugog puta za to nema - poručio je Izetbegović.

Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava srebreničkog genocida u srijedu su dopremljeni u JKP Gradska groblja Visoko. 

Među žrtvama se nalazi i pet maloljetnika, a najmlađa žrtva koja će biti ukopana je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić, čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

Žrtve genocida u Srebrenici pronađene su na 150 različitih lokaliteta. Do sada je na samo na području Podrinja pronađena  81 masovna grobnica.

Kolona s tabutima ubijenih krenula je prema Srebrenici, a dolazak u Memorijalni centar u Potočarima očekuje se oko 16 sati. 

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.