10.7.2017. 15:33
0
Ministar Nenadić predlaže da se Gradu Sarajevu pripoje Ilidža i Vogošća
Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić izjavio je Feni da je Kantonalna vlada uradila dosta posla na implementaciji presuda Ustavnog suda FBiH u smislu donošenje amandmana na Ustav KS-a to jest utvrđivanja i podjele nadležnosti između kantona, grada te općina.

- Nema dovoljno saglasnosti o tome da li Grad Sarajevo treba da bude sastavljen od četiri ili više općina - rekao je Nenadić, koji je o ovoj temi razgovarao na današnjem sastanku s predstavnicima Skupštine KS-a, Grada Sarajevo, općina, Saveza općina i gradova FBiH i OSCE-a.

Po njegovom mišljenju i Vlade KS-a idealno bi bilo da Grad Sarajevo bude sastavljen od najmanje šest općina na način da se sadašnjim općinama (Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Stari Grad) pripoje još Ilidža i Vogošća.  

Za ovu integraciju, tvrdi, nema dovoljno interesa lokalne zajednice i Grada Sarajeva.

- To neće omesti Vladu i Skupštinu Kantona Sarajevo da uredi ova pitanja na odgovarajući način jer je Ustavom tačno predviđeno koje su forme međusobnog dogovaranja grada i općina u sastavu grada, ali i općina izvan sastava grada - istakao je Nenadić.

Na današnjem sastanku u Sarajevu otvorena su i druga pitanja kao što su pripadnost javnih prihoda i neposredan izbor gradonačelnika.

- Postoji veliko razumijevanje da se amandmanima Ustava KS-a ne može mijenjati način izbora gradonačelnika Sarajeva i da bi to imalo značajne implikacije i na izbore u drugim kantonima u Federaciji i BiH. O tome će se nastaviti konsultacije. Ovo je pozitivan korak naprijed - kazao je Nenadić.

Nakon eventualnog usvajanja amandmana na Ustav KS-a, kako ističe kantonalni ministar pravde i uprave Feni, slijedi hitno usvajanje zakona o lokalnoj samoupravi, pripadnosti javnih prihoda, imovini kantona, komunalnoj privredi, te izmjene statuta gradova. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.