11.7.2017. 15:17
0
Potočari: Samo su majke ostale među nišanima i zatrpanim kaburima
Hiljade bijelih nišana među kojima su danas ukopani ostaci 71 žrtve srebreničkog genocida ostaju trajna opomena na zlo koje se dogodilo pred očima svijeta u julu 1995. godine, piše agencija Patria.

Majke u Potočarima danas su ponovo ostale same među nišanima i zatrpanim kaburima, učeći dove svojim najmilijim...Bolni uzdasi i suze ostali su preživjelim majkama, sestrama, kćerkama...Do narednog 11. jula i tako sve dok su žive. Iznova i iznova oživljavaju se stare rane. Ni bol ni tuga nisu ništa manji.

I ove godine iz Potočara je upućena poruka da se zločinci kazne i privedu pred lice pravde, zatraženo je od onih koji znaju da otkriju mjesta masovnih grobnica kako bi se pronašle preostale žrtve. Najvažnija poruka je ona da se zlo ne zaboravi i nikada nikome ne ponovi. Zbog toga su danas na komemoraciji svi redom ponavljali da je neophodno za pomirenje istinu i pravdu zadovoljiti i da se genocid mora priznati od strane onih koji su ga počinili. 

Sa današnjim danom Potočari su vječno počivalište za 6.575 žrtava, a za više od 1.000 se još traga. 

(Patria / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.