13.7.2017. 10:53
0
Majke Srebrenice obilaze najveća stratišta Bošnjaka
Članice Udruženja Srebreničke majke u saradnji s ostalim udruženjima preživjelih žrtava genocida danas, u okviru obilježavanja 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a Srebrenica“, posjećuju mjesta gdje su njihovi najmiliji ubijani te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odaju počast nevinim žrtvama.

Majke i žene Srebrenice jutros su posjetile "Bijelu kuću" u Potočarima, u koju su dovođeni i ubijani zarobljeni bošnjački muškarci, a potom će nastaviti s obilaskom stratišta, među kojima je Zemljoradnička zadruga u selu Kravica, gdje su vojne i policijske snage Republike Srpske (RS) u julu 1995. godine, prema svjedočenju preživjelih u Haškom tribunalu, ubile više od 1.000 Bošnjaka. 

- U Konjević-Polju ćemo na igralištu položiti cvijeće, a onda se vraćamo u Kravicu. Posjetit ćemo mjesto ubijanja u Pilici, Orahovici, Petkovcu, Branjevu, Orahovcu, Kozluku i Novoj Kasabi. Policija nas prati i nadam se da će današnji događaj proći bez incidenata - izjavila je Feni predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić.

Poručuje da žrtve genocida neće vidjeti pomirenje dok svi ne priznaju genocid u Srebrenici, ratni zločinci se ne nađu pred licem pravde, a porodice ne pronađu svoje najmilije.

Obilazak stratišta ubijenih Bošnjaka organiziran je dva dana nakon komemorativnog skupa u Memorijalnom centru Srebrenica- Potočari, gdje je ove godine smiraj našla 71 identificirana žrtva genocida.

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.