13.7.2017. 15:50
0
Šukalo: Komisija će utvrđivati sukob interesa kod dvojice ministara u Vladi RS-a
Komisija za sprečavanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske (RS) prihvatila je inicijativu za utvrđivanje postojanja sukoba interesa kod ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milenka Savanovića i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Steve Mirjanića, rekao je danas poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Adam Šukalo.

Šukalo, koji kao poslanik djeluje u Klubu PDP-a, podnio je ranije prijavu za utvrđivanjem postojanja sukoba interesa u slučaju zapošljavanja Savanovićeve supruge i Mirjanićeve kćerke u Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS-a. 

Prije dva dana je, kaže, dobio pismenu informaciju iz Komisije da je njegova prijava prihvaćena, ali sumnja u pozitivan ishod o pitanju njegove prijave, zbog, kako je naveo, činjenice da "Komisiju imenuje skupštinska većina u RS-u". 

-Na upit Komisije da se ministri izjasne o potencijalnom postojanju sukoba interesa, kao i načinu zapošljavanja supruge i kćerke, oni su dali izjave i izvršili pritisak na Komisiju da postupak bude obustavljen i prijava bude odbačena kao nedorečena i nepotpuna, ali to u Komisiji nisu prihvatili - tvrdi Šukalo. 

Optužio je ministra Savanovića da ne poznaje propise, jer je u odgovoru Komisiji, između ostalog, naveo da njegova supruga "nije, niti je bila u radnom odnosu u Fondu za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti, jer je angažirana na osnovu ugovora na određeno vrijeme". 

-Ugovor na određeno vrijeme također je radni odnos, a što je utvrdila i Inspekcija rada u vanrednom ispekcijskom nadzoru. To govori ko vodi Vladu RS-a, gdje živimo i ko nas predstavlja – ustvrdio je Šukalo.

Zapanjujući je, dodao je, i način kako su zaposlene Savanovićeva supruga i Mirjanićeva ćerka i tako što je "formiran neki stručni kolegijum kojem je naloženo da provede postupak i analizira njihove samoinicijativno pristigle ponude". 

-To je dokaz kako partokratija i sukob interesa u RS-u funkcioniraju - dodao je Šukalo.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.