15.7.2017. 9:25
0
Požar na Čvrsnici proširio se prema rejonu Pograda, vatrogasci dežuraju 24 sata
Požar na planini Čvrsnica gdje gori borova šuma i dalje je aktivan, a unatoč uspješnom djelovanju helikoptera OS BiH, broj izbačaja je bio nedovoljan za ozbiljnije zaustavljanje širenja požara, koji se nakon povlačenja helikoptera proširio prema rejonu Pograda, izvijestio je u subotu Operativni centar civilne zaštite HNŽ-a.

Vatrogasci 24 sata dežuraju i djeluju cisternama i naprtnjačama na požarišne točke, koje nastaju urušavanjem užarenih panjeva.

Iz CZ Jablanica smatraju da je potrebno i dalje djelovati iz zraka i tako spriječiti prodiranje požara prema platou Plase gdje se nalazi borova šuma i endemska vrsta munike.

Požar u Pologu je također i dalje aktivan na nekoliko mjesta, ali ne predstavlja opasnost po stanovništvo i imovinu.

Stanje na tom požarištu se tijekom jučerašnjeg dana pogoršalo, gdje je gorjela šuma, nisko raslinje i trava na oko 100 hektara zemljišta, a vatra je ugrožavala dvadesetak kuća.

Na terenu je bilo 12 vatrogasaca s tri vozila, a na zahtjev Civilne zaštite Mostar poslan je zahtjev za pomoć u gašenju iz zraka helikopterom OS BiH.

Aktivan je požar na području Bjelojevića u Stocu prema općini Neum, gdje gore trava i nisko raslinje, no požar trenutno ne predstavlja opasnost ni po stanovništvo, ni po imovinu. 

Istovremeno, aktivan je požar na području G.Hrasnog –Podkula, gdje gore visoko i nisko raslinje na velikom prostoru, a osim njega aktivan je i požar iznad sela Hutovo, gdje na brdu gori nisko raslinje.

(Fena/Alen Avdić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.