17.7.2017. 12:55
0
Izetbegović: Udar na Ustavni sud, VSTV i OSA-u dio istog plana slabljenja države
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je na pres-konferenciji u Sarajevu, komentirajući izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika na javnom skupu u Bratuncu 7. jula, kazao da se radi o najopasnojoj izjavi jednog zvaničnika u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Izetbegović je citirao Dodika koji je tada kazao “Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražile i samo usmjeravale svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način”.

- Dakle, po Miloradu Dodiku, Bošnjaci i starosjedioci Podrinja su okupatori, etničko čišćenje i genocid izvršen nad njima je pozitivan otadžbinski rat, a nihov povratak u skadu s Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustavom BiH je ponovna okupacija koju treba spriječiti. Radi se o najopasnojoj izjavi jednog zvaničnika u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma - ocijenio je Izetbegović.

Po njegovim riječima, ovom izjavom Milorad Dodik se najdirektnije upustio u protivustavno i antidejtonsko djelovanje, počinivši krivično djelo opisano u članovima 145. a) i 146. Krivičnog zakona BiH.

- S obzirom na to da nije bilo očekivane reakcije Tužilaštva BiH i OHR-a, obratio sam se ovim bosanskohercegovačkim i međunarodnim instucijama, kao i članicama Upravog odbora PIC-a, u kojem sam zatražio da reaguju i sankcionišu ovakvo ponašanje predsjednika RS - kazao je Izetbegović.

On je kazao i da su se ponovile prijetnje smrću, "poziv da se usmrti reisu-i-ulema, muftije, imami“, dodajući da su te prijetnje upućene od "zalutalih i indokriniranih pripadnika ISIL-a koji su porijeklom iz BiH“.

Po njegovim riječima, sada je Islamska zajednica prva na meti ekstremista"„upravo zato što posjeduje kapacitet da se odupre novim izazovima ekstremizma i pogrešnog tumačenja islama“.  

- Jer upravo umjerena, otvorena i izvorna interpretacija tradicionalnog islama ovih prostora je najbolja prepreka svim pokušajima zloupotrebe i radikalizacije muslimana. Stoga, pozivam nadležne državne institucije, a prije svega Agenciju za koordinaciju rada policijskih tijela, OSA-u i entitetske MUP-ove da ne potcjenjuju ponovljene prijetnje i da daju potrebnu zaštitu rukovodstvu i imamima Islamske zajednice u BiH, te da se nastavi od strane Tužilaštva s odlučnim sankcionisanjem ekstremista - istaknuo je Izetbegović.

Napomenuo je i da se napad na pravosuđe BiH i na državne institucije zadužene za borbu protiv organiziranog kriminala nastavljaju koordiniranom kampanjom i pritiskom na Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA).

- Milorad Dodik je OSA-u u više navrata nazvao neprijateljskom organizacijom. Cilj ove kampanje je da se fabrikovanjem nekakvog nacionalnog sukoba i tobožnjeg nezakonitog rada izvrši pritisak kako bi se omogućilo uplitanje u kadrovsku politiku, a time i u rad Agencije - smatra Izetbegović.

Naveo je da Ustavni sud, pravosuđe BiH i OSA "očigledno stoje na putu ostvarenja političkih, ali i ličnih kriminalnih ciljeva i poslova visokopozicioniranih političara“.

 - Udar na Ustavni sud, udar na nacionalni sastav Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i najnoviji udar na OSA-u dio su istog plana slabljenja države BiH i njenih odbrambenih mehanizama. Odlučno ćemo se suprotstaviti, upotrijebit ćemo sve pravne i demokratske mehanizme da osujetimo ovakve podmukle planove koji su u ovom času upereni i fokusirani na OSA-u - poručio je Izetbegović.   

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s prijedlogom izmjena Izbornog zakona, Izetbegović je kazao da ono što predlaže HDZ nema veze sa prijedlogom SDA.

- SDA ima svoje predstavnike i oni će reći prijedloge SDA. SDA neće ništa učiniti što nije u okviru implementacije presude "Sejdić-Finci“ i ništa što će izazvati novu salvu apelacija u odnosu na sud u Strazburu. Ovim što predlaže HDZ ponovo bi niz građana bio u situaciji da im se oduzme pravo na kandidovanje - Hrvata iz niza kantona, isto tako Bošnjaka iz niza kantona Federacije BiH - kazao je bošnjački član državnog predsjedništva.

Upitan u vezi s takozvanom "njemačkom inicijativom“ koja se pojavila u medijima, Izetbegović je odgovorio da jedina inicijativa za koju on zna jeste njemačko-britanska inicijativa iz koje je preozašla Reformska agenda.

- Mislim da se svi trebamo fokusirati na Reformsku agendu - doao je Izetbegović.

Komentirajući pitanje izgradnje Pelješkog mosta, Izetbegović je kazao da očekuju od Vijeće ministara BiH, prije svega od Ministarstva komunikacija i prometa, da ima vrlo jasan stav "temeljen na ekspertizi, a ne na političkim stavovima“.

- To pitanje je još uvijek otvoreno. Hrvatska ima pravo da spoji svoj teritorij, a BiH ima pravo pristupa otvorenom moru. Hrvatska nema pravo zatvoriti pristup BiH otvorenom moru - naglasio je Izetbegović.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.