18.7.2017. 15:41
0
Čović - Reynders: Odnosi BiH i Belgije dobri i bez otvorenih pitanja
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se danas u Briselu s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Didijerom Reyndersom.

Na početku sastanka konstatovano je da su bilateralni odnosi dviju zemalja dobri i bez otvorenih pitanja, ali i da su nedovoljno razvijeni kada je riječ o privrednoj saradnji i vanjskotrgovinskim odnosima.

Čović je informisao Reyndersa o političkoj i privrednoj situaciji u Bosni i Hercegovini, planovima u predstojećem periodu predsjedavanja Predsjedništvom BiH, kao i o izazovima na evropskom putu BiH.

U razgovoru je istaknut značaj primjene nužnih socio-ekonomskih reformi, te značaj uspostavljanja mehanizma monitoringa provedbe reformi na koje se BiH obavezala.

Reynders je izrazio spremnost Kraljevine Belgije da prenese svoja iskustava BiH u mehanizmu koordinacije. To je posebno važno s obzirom da su dvije zemlje koncipirane na srodnim ustavnim načelima, što uslovljava veliki značaj njihove afirmacije i provedbe.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je primijetio da s te strane BiH može mnogo naučiti i preuzeti brojna iskustva iz uspješnog procesa federalizacije Belgije, koja je provedena etapno, uz punu posvećenost, otvoren i dobronamjeran dijalog predstavnika ustavnih jezičnih zajednica u toj zemlji. U tom kontekstu slični procesi su poželjni i potrebni Bosni i Hercegovini, kako bi se do kraja demokratizovala i dosljedno organizovala, u skladu s vlastitim konsocijacijsko-federalističkim ustavnim načelima.

Sagovornici su izrazili snažnu opredijeljenost za razvoj saradnje dviju zemlje i međusobnu podršku u okviru međunarodnih organizacija.

Reynders je također izrazio spremnost za daljom podrškom svoje zemlje reformskim naporima u okviru evropskog puta BiH, kako na bilateralnom nivou, tako i kroz institucije Evropske unije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.