18.7.2017. 22:20
0
Luo: Kina cijeni prijateljstvo s BiH
Uprkos velikoj udaljenosti između Bosne i Hercegovine i Kine, dvije države su uvijek bili dobri prijatelji i partneri, kazao je večeras u Sarajevu vojni ataše Narodne Republike Kine u BiH Tiefeng Luo na obilježavanju godišnjice formiranja Narodnooslobodilačke vojske Kine.

Naglasio je da Kina cijeni prijateljstvo s BiH te se nada njenoj stabilnosti i napretku.

Na prijemu kojem su prisustvovale brojne zvanice, među kojima i državna ministrica odbrane Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Anto Jeleč, Luo je poručio da će s kolegama iz BiH nastaviti raditi na jačanju prijateljskih veza i saradnje oružanih snaga dviju država.

Istakao je da je ranija posjeta ministrice Pendeš Kini i Ministarstvu nacionalne odbrane te države pokazatelj dobre saradnje i volje. 

Naveo je da je kineska narodnooslobodilačka vojska osnovana 1. augusta 1927. godine i da se razvila u savremene oružane snage. Dodao je da kao velika država, Kina treba jake oružane snage koje će štititi nacionalnu sigurnost i osigurati mirni razvoj.

Poručio je da su jake kineske oružane snage i u interesu svjetskog mira.

- Od 1990. godine Kina je poslala ukupno 31.000 oficira i vojnika u mirovne misije UN-a, a 2015. godine je obznanila da će uspostaviti rezervne mirovne snage u UN-u od 8.000 članova i obučiti 3.000 stranih mirovnjaka - rekao je Luo.

Luo, koji je sa suprugom Liu Yang, bio domaćin svečanog prijema u Sarajevu, naglasio je da će kineska vojska ostati predana svjetskom miru.

Narodnooslobodilačka vojska Kine baštini tradiciju Crvene armije koja je za svoj datum osnivanja uzela ''Ustanak u Nanchangu'' (Nančang), današnjem glavnom gradu jugoistočne provincije Jiangxi (Đianši). Prije 90 godina kineski komunisti koje su predvodili Zhou Enlai (Čou Enlai), kasniji premijer Narodne Republike Kine i Zhu De (Ču Te), budući zapovjednik vojske, započeli su napad na snage nacionalističkog Kounmintanga (KMT) u tom gradu.

Dva mjeseca kasnije, nakon ''Ustanka jesenje žetve'', Mao Zedong (Mao Ce Tung), formalno je osnovao Radničku i seljačku crvenu armiju koja je 1928. spojena s ustanicima iz Nančanga u jedinstvenu formaciju. Uoči oslobođenja zemlje 1948. godine vojska je dobila današnje ime.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.