20.7.2017. 16:32
1
"Zbog kvaliteta ovih ljudi, koji su u protekle dvije godine radili bez marke prekovremeno plaćenog sata, rezultati su dobri"
Premijer Kantona Sarajevo i ministri u Vladi KS-a prezentirali su u četvrtak rezultate rada Vlade KS-a u proteklih 25 mjeseci, a tokom kojih je pored ostalog usvojena Odluka o bazi podataka o javnim nabavkama za korisnike budžeta, usvojena Strategija razvoja KS-a do 2020 godine, te usvojen Program javnih investicija.

Konakvić je ocijenio da je ovaj sastav Vlade KS-a najbolji do sada i da  funkcionira s najboljom Skupštinom u državi BiH, s gotovo jednoglasnim odlukama o krupnim političkim pitanjima, a sanirali su i  deficit te stabilizirali budžet.

- Zbog kvaliteta ovih ljudi, koji su u protekle dvije godine i četiri mjeseca  radili bez marke prekovremeno plaćenog sata, rezultati su dobri  i moramo nastaviti kvalitetno raditi svoj posao – naglasio je Konaković.

Izvještajima koje su resorni ministri prezentirali, pokriven je svaki segment poduzetih aktivnosti, ekonomije, prava, zdravstva, turizma, socijalnog sektora, saobraćaja, efektima mjera, s preciznim statističkim podacima.

Broj zaposlenih u KS-u u 2013. iznosio je 142.618 osoba, a do 31.decembra 2016. bilo ih je 150.264, dok je registrirano 66.800 nezaposlenih. 

Konaković je istakao da će imena i prezimena svakog uposlenika u organima javne uprave ili javnim preduzećima biti javna.

Pored ostalog, naglašeno je kako je Projektom poboljšanja poslovnog okruženja u KS-u u saradnji s IFC-om, članicom Grupacije Svjetske banke i britanskom ambasadom u Sarajevu, a projekt je u toku, od 2015. do danas povećan broj novoregistriranih poslovnih subjekata u KS-u za 17, 7 posto u odnosu na period prije pokretanja reforme.

Također je formiranjem KGF „Serda“, stvoren potencijal od oko 20 miliona KM za razvoj i stimuliranje poslovnog okruženja  i poduzetništva u KS-u, odnosno za mala i srednja preduzeća.

Najvažnije, saniran je deficit i stabiliziran budžet. Krajem 2014. bilo je  90.520.756 KM plus 30 miliona neevidentiranih izvršnih presuda, plus 20 miliona KM izvršnih presuda iz 2016.godine.

Krajem  2016. bilo je 77.606.959 KM. Isplaćeno je oko 11 miliona KM uposlenicima po vansudskim nagodbama, a svi budžetski korisnici uvedeni su Jedinstveni račun KS-a, u sistem trezorskog poslovanja.

Ukazano je na važnost jačanja institucija i borbe protiv korupcije i sive ekonomije, ali je također i data saglasnost za prijem 20 novih inspektora. 

Rečeno je i to da gotovo sva kantonalna javna preduzeća posluju pozitivno, osim GRAS-a i ViK-a.

Premijer Konaković je na kraju kazao da će, zbog blagovremenog i istinitog informiranja javnosti o različitim temama Vlada KS -aimati  redovne  konferencije za medije četvrtkom.

Zatražio je podršku javnosti za borbu s radnicima koji nemaju radne navike, a to su pojedini direktori i, kako je rečeno "direktorčići".

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.