24.7.2017. 9:51
0
Fizičari iz BiH osvojili bronzane medalje na Međunarodnoj olimpijadi u Indoneziji
Dženan Devedžić i Edvin Đapo na 48. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike (IPhO 2017) koja se ove godine održala u Indoneziji, u gradu Yogyakarta od 16. 07. do 24. 07. osvojili su bronzane medalje, dok su Ajla Karišik i Dinno Koluh dobitnici pohvale.

Predstavnici Bosne i Hercegovine na 48. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike vraćaju se sa dvije bronzane medalje i dvije pohvale. Ovo je treća uzastopna Međunarodna olimpijada iz fizike na kojoj naši najbolji učenici osvajaju dvije medalje.

Međunarodna olimpijada iz fizike održava se svake godine i okuplja najbolje učenike srednjih škola iz cijelog svijeta. Učenici se takmiče u rješavanju eksperimentalnih i teorijskih zadataka tokom dva dana u trajanju po pet sati, a na ovogodišnjoj olimpijadi učestvovalo je 88 država sa 424 učenika.

- Društvo fizičara u FBiH u saradnji sa Odsjekom za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i Međunarodnom srednjom školom u Sarajevu svake godine organizuje višesedmične pripreme za naše predstavnike tokom kojih učenici slušaju predavanja iz oblasti fizike koja nemaju priliku slušati na redovnoj nastavi u školama. Pripreme takođe uključuju rješavanje eksperimentalnih zadataka sa prethodnih olimpijada. Do sada su najveći izazovi za naše učenike bili eksperimentalni zadaci jer se na redovnoj nastavi uglavnom obrađuje teorija, dok se eksperimenti veoma malo rade ili nikako - kazao nam je Benjamin Fetić, predsjednik Društva fizičara u FBiH.

Naš sagovornik takođe nam je objasnio da je odlazak na ovogodišnju olimpijadu bio upitan jer prvi put u 22 godine otkako naša država učestvuje na međunarodnim olimpijadama iz fizike desilo se da su učenici morali sebi platiti dio troškova putovanja jer je izostala puna podrška bh. vlast, osim za učenika iz Tuzlanskog kantona čija je vlada u potpunosti finansirala troškove putovanja. 

Članovi bh. olimpijskog tima na 48. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike izabrani su na osnovu rezultata državnog takmičenja iz fizike održanog 29. aprila u Banja Luci i čine ga Dženan Devedžić (Gimnazija “Dr Mustafa Kamarić”, Gračanica), Dinno Koluh (Unsko-sanski Koledž, Bihać), Edvin Đapo (Treća gimnazija, Sarajevo), Ajla Karišik (Međunarodna srednja škola, Sarajevo) i Arman Dupanović (Unsko-sanski koledž, Bihać). Voditelji našeg tima su Senad Isaković i Mirsad Tunja, studenti četvrte godine Odsjeka za fiziku u Sarajevu.

Odlazak bh. olimpijskog tima na 48. Međunarodnu olimpijadu iz fizike podržali su Vlada Tuzlanskog kantona, Vlada Kantona Sarajevo, AS Holding doo Tešanj, Amix doo Doboj Jug, EN projekt doo Tešanj, Emir Comerc Kurbegović doo Sanski Most, Grad Bihać, Terme doo Gračanica, Udruženje Isa-beg Ishaković i EGE Komerc Doboj Jug.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.