26.7.2017. 13:00
0
Zvizdić predstavio izvještaj Vijeća ministara za 2016. godinu: To je najuspješnija evropska godina
Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu predstavio je predsjedavajući VM Denis Zvizdić. On je naveo da je izvještaj pripremljen u skladu sa novom metodologijom koja je prisutna u skoro svim zemljama Evropske unije.


Zvizdić je kazao da su radili na dinamiziranju evropskih procesa, ekonomskog rasta i razvoja, vladavini prava i borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i unapređenje regionalne saradnje.

- Prošla godina je najuspješnija evropska godina za BiH. BiH je potpisala sporazum SSP 2008. godine. Nakon te godine dolazi do znatnog usporavanja evropskog puta pri čemu BiH zaostaje za susjedima i stagnira. To je realno stanje koje smo zatekli.

U februaru 2016. godine je podnesena aplikacija za članstvo u EU, u avgustu je usvojen Mehanizam koordinacije s ciljem uspostavljanja jednog glasa prema EU.

- BiH je pokazala da je posvećena provođenju SSP-a, kao i Reformskoj agendi. Postignut je napredak u borbi protiv svih oblika kriminala, terorizma i saradnje sa susjedima. Sve je to rezultiralo dobivanjem Upitnika Evropske komisije – kazao je Zvizdić.

On je kazao da je DEI u aprilu 2016. godine započela pripreme, formirano je 36 radnih grupa koje aktivno rade na finalizaciji odgovora.

- Iskrena posvećenost daljem provođenju reformi, implementacija SSP-a i usklađivaje sa stečevinama EU pepoznato je kao ključni generator evropskih procesa. Paralelno se radi na strategijama koje su potrebne za povlačenje IPA sredstava. BiH je u proteklih nekoliko godina izgubila više stotina miliona eura. BiH nije dobila sredstva za oblast poljoprivrede, energetike, transporta i okoliša. Sada je u situaciji da može povući samo 166 miliona eura umjesto 660 miliona eura.

Nedostaju cjelodržavne strategije, a usvojene su one za transport i okoliš. Za ruralni razvoj očekuje se za nekoliko mjeseci.

Zvizdić je ponovio da je BiH dobila sredstva za četiri projekta na Samitu u Trstu ali da zbog nepotpisivanja Transportne zajednice su na čekanju.

BiH mora provesti reformu javne uprave, strategiju pravde, sektora pravosuđa.

- Osnova za stabilan napredak BiH je dalje kretanje prema NATO paktu. Preuzeli smo već neke standarde NATO snaga. Smatramo da ćemo do kraja godine steći uvjet za aktivaciju MAP-a. 

Od 57 perpsktivnih vojnih lokacija 27 je uknjiženo, 17 se nalazi u fazi knjiženja, a  8 u pripremi za knjiženje u FBiH.

(Patria/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.