26.7.2017. 13:45
0
Poslanici raspravljaju o radu Zvizdića i ministara
Nakon što je predsjedavajući Vijeće ministara BiH Denis Zvizdić predstavio izvještaj Vijeća ministara za 2016. godinu javili su se zastupnici za raspravu


Prvi se javio Saša Magazinović iz SDP BiH koji je kazao da bi danas trebali zastupnici govoriti, a Zvizdić i ministri slušati.

- Tako bajkovito izgleda ovo o čemu ste vi govorili. Potpuno je diskonektovano od realnosti.  Samo jedan od primjera je mehanizam koordinacije u kojem su kantoni postali subjekti, a on je jedino funkcioniše u vašem izvještaju. Šta je sa NATO-om? Nama je poslanicima rečeno da puno ne čačkamo. Od ove sjednice pa nadalje ćemo pitati za svaku lokaciju perspektivne vojne imovine. Ako ne ide u RS-u recite što ne ide. Bilo je 63 objekta sad 57. Šta je problem?

Magazinović je upitao i koliko je povratnika vraćeno i gdje. Također je postavio pitanje zašto Vijeće ministara već dva mjeseca ne odgovara na pitanje 30.000 privrednika o promjeni zakona o PDV-u i pomjeranju roka plaćanja PDV-a.

Vijeće ministara nema prolaznu ocjenu, kazao je Jasmin Emrić (A-sda) navodeći podatak da VM u 2016. godinu nije ispunila plan donošenja zakonskih rješenja.

Šemsudin Mehmedović je kazao da je Izvještaj trebalo temeljiti na rezultatima rada. 

- Mjere i radnje koje poduzimamo nisu dovoljne kada je riječ o borbi protiv korupcije. Trebalo bi se detaljnije posvetiti ovom pitanju. Da li su građani manje ili više sretni kada je riječ o radu Vijeća ministara BiH. Prema ovom izvještaju trebali bi, ali neka procijene sami. Gubimo korak kada je u pitanju vanjskotrgovinska pokrivenost. Taj trend o kojem govori Vijeće ministara neće se nastaviti. Imamo rigorozan režim sa Kosovom, to znači da se spriječava i privreda.  Pitanje otvorenog tržišta. Nismo dovoljno zadnjih nekoliko godina vodili računa i nemamo bh. zaštićenu proizvodnju - kazao je Mehmedović.

(Patria/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.