26.7.2017. 17:46
0
Uhapšen osumnjičeni za zloupotrebe u predmetu 'zemljište Poljoprivredne škole'
Policijski službenici Uprave Ministarstva za unutrašnje poslove za organizovani i teški kriminalitet danas su lišili slobode osobu s inicijalima B.J., koja se sumnjiči za zloupotrebe u predmetu „zemljište Poljoprivredne škole Banja Luka“.

Iz MUPRS-a su saopćili da je B.J. uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, a u vezi s krivičnim djelom saizvršilaštvo, zajedno sa M.S., koji je ranije lišen slobode.

Uhapšeni će u zakonskom roku biti predato u nadležnost Republičkog javnog tužilaštva.

Prethodno su mediji u Banjoj Luci, pozivajući se na nezvanične izvore, objavio da je policija iz Pravobranilaštva RS-a izuzela sav materijal vezan za predmet “Poljoprivredna škola” i ispitala novog zamjenika pravobranioca Borislava Jeličića, čijem imemovanju se nedavno protivila opozicija u Narodnoj skupštini RS-a.

Jeličić je, inače, na funkciji zamjenika pravobranioca RS-a sa sjedištem u Banjoj Luci, početkom jula, zamjenio uhapšenog Mirka Stojčinovića.

Nakon imenovanja na funkciju Jeličić je rekao da je „čist kao suza”, a da je “Poljoprivredna škola” kompleksno pitanje.

Zemljište Poljoprivredne škole u Banjoj Luci, koje je u više navrata prometovano, već duži period je predmet brojnih sudskih procesa.

Gradska uprava Banja Luka je prije nekoliko godina pokrenula spor zbog prometovanja zemljišta koje je bilo u vlasništvu grada, a za koje je Poljoprivredna škola imala pravo korišćenja. Zemljište te škole prodato je kompaniji "Bingo", koju je grad tužio, kao i Poljoprivrednu školu. "Bingo" je uzvratio kontratužbom i zahtijevao od Grada odštetu od 20 miliona KM. Međutim, Mirko Stojčinović je tada, bez znanja grada, prihvatio odluku o poravnanju.

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić upozorio je u januaru Ministarstvo pravde RS-a da je Stojčinović u više slučajeva, među kojima je i predmet "Poljoprivredna škola", nanio veliku štetu gradu.

Stojčinović je uhapšen 3. jula i osumnjičen je da je kao zamjenik pravobranioca RS-a propustio da podnosi tužbe ili obavijesti grad o ishodu pojedinih sudskih sporova, čime je drugim osobama omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi, odnosno da gradsku svojinu upišu kao svoju.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.