26.7.2017. 19:32
4
Iz RS-a neće prihvatiti da se Sarajevo sa Beogradom poveže preko Tuzle
Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbija spremna da gradi autoput Beograd - Sarajevo i da je već urađena studija izvodljivosti, ali da u BiH mora da bude postignut dogovor o ruti te ceste.

- Tu mora da postoji dogovor unutar BiH. Na taj dogovor ne može da utječe Srbija - rekla je Mihajlovićeva novinarima.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio je jučer inicijativu da brza cesta Sarajevo - Beograd ide preko Tuzle.

Već nekoliko mjeseci spominje se brza cesta koja bi povezala glavne gradove Bosne i Hercegovine i Srbije. Spominje se više pravaca kojim bi mogla proći ova cesta. Strateškim dokumentima predviđena su tri moguća pravca. Jedan od njih bila bi brza cesta od Istočnog Sarajeva, Sokoca, Rogatice, pa do graničnog prelaza Vardište. Drugi mogući pravac je od Doboja, preko Tuzle i Zvornika za Loznicu, i treći pravac, od Vukosavlja do Brčkog i od Brčkog do Bijeljine.

Iz RS-a su ranije rekli da su sve tri mogućnosti za njih prihvatljive.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je u utorak za Radio Republike Srpske da odluka zastupnika Predstavničkog doma Federalnog parlamenta ipak nije održiva.

- Mislim da je ovo razvodnjavanje stvari i da se ne želi postići neko rješenje koje će biti zadovoljavajuće za sve građane Bosne i Hercegovine. Kada je riječ o Republici Srpskoj ona mora da ostane pri svojim ranijim stavovima, jer uvijek je bilo riječi o trasi Sarajevo, Sokolac, Rogatica, Višegrad i granica sa Srbijom, tačnije Donje Vardište i mislim da je to jedan od najrealnijih projekata - rekao je Čubrilović.

Čubrilović ističe da bez uvažavanja stava Republike Srpske i Ministarstva saobraćaja i veza nije moguće ništa uraditi. Smatra da ova trasa zaslužuje posebnu pažnju jer spaja četiri opštine u Republici Srpskoj, a ne može se zanemariti ni činjenica da Srbija pravi priključak na Donje Vardište.

- Trasa preko Zenice, Žepča i Tuzle je novijeg datuma i to za nas nije posebno interesantno, naročito jer ovi putevi već postoje i oni su na zadovoljavajućem nivou. Trasa koju želi Republika Srpska uvezala bi srednju Srbiju sa centrom Bosne i Hercegovine, sa prostorom Republike Srpske, a to bi značilo, između ostalog, povezivanje privrede RS i Srbije - rekao je Čubrilović. On je dodao da nije realno očekivati da će se ove godine ući u neku dublju priču ili realizaciju ovog projekta, ali da u narednom periodu treba razgovarati o mogućim rješenjima, prenosi NAP.

(Patria / Haris Ahbabović)

4
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.