8.8.2017. 12:23
0
Borovac i Moore osudili prijetnje smrću novinaru Draganu Bursaću i napad na pokrivene žene u Kiseljaku
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac danas je održala sastanak sa šefom Misije OSCE-a u BiH ambasadorom Jonathanom Mooreom, na kojem je izraženo zadovoljstvo rezultatima zajedničkog djelovanja u prethodnom periodu.

Riječ je o oproštajnoj posjeti ambasadora Moorea koji 1. septembra okončava svoj mandat šefa Misije OSCE-a u našoj zemlji.

Posebno zadovoljstvo izraženo je zbog činjenice da su srednjoškolci u Jajcu dobili svjedočanstva kakva su željeli, naglasivši kako se mora nastaviti raditi na usklađivanju zajedničke jezgre nastavnih planova i programa, te otkloniti diskriminacija prema bošnjačkoj djeci u RS-u, u smislu omogućavanja njihovog prava da koriste i uče bosanski jezik.

Ambasador Moore je najavio kako se neće mijenjati opredjeljenje Misije OSCE-a u BiH i angažman u zajedničkim aktivnostima u cilju izjednačavanja prava povratnika, odnosno omogućavanja kvalitetnijih uslova njihovog života. Moore je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ministrica Borovac često na terenu, u svim dijelovima BiH, što i sam smatra najboljim načinom da se uvide potrebe i odrede prioriteti u radu, a pogotovo kad je riječ o pomoći povratnicima.

Zajedno su osudili ponovljene prijetnje smrću koje su upućene novinaru Draganu Bursaću, kao i napad na majku i njenu maloljetnu kći u Kiseljaku s motivima nacionalne i vjerske netrpeljivosti, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da je počinitelj ovog napada brzo priveden.

- Svaki oblik isljučivosti i nasilja zaslužuje javnu osudu i jasan odgovor svih struktura društva počev od sigurnosnog i pravosudnog do nevladinog sektora. Govor mržnje, a naročito prijetnje smrću i fizički napadi su nešto s čime se društvo u cjelini mora odlučno obračunati u cilju svjetlije budućnosti svih građana BiH - naveli su u zajedničkoj izjavi ministrica Borovac i ambasador Moore.  

Ambasador Moore je na kraju ponovio da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i ministrica Borovac imaju punu podršku Misije OSCE-a u BiH u ostvarivanju punog poštivanja ljudskih prava za sve građane, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.