16.8.2017. 16:37
4
Suđenje Fahrudinu Radončiću: Bakir je moj omiljeni lik i osobno ću se potruditi da ih ubijedim da ga ipak pozovu
Nastavljeno je suđenje Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću, a Tužilaštvo BiH nastavilo je s ulaganjem materijalnih dokaza, piše Patria.

Podsjećamo, Radončić i još troje optuženi su za ometanje rada pravosuđa. Tužiteljice Elvira Stanojlović i Suada Pašić danas su prezentirale niz naredbi i akata koji su upućeni Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, kao i Sudu BiH a u kojim se iznosi prijedlog za pokretanje posebnih istražnih radnji koje podrazumijevaju tajno snimanje i presretanje telekomunikacijskih usluga, te i tajno praćenje osoba, a što, kako je odbrana potcrtala, nikada nije urađeno.

Tako je Tužilaštvo BiH 22. decembra 2015. godina uputilo akt SIPA-i da zbog postojanja osnova sumnje da su Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman izvršili krivično djelo ometanje rada pravosuđa neophodne i posebne istražne radnje. Kao dokaz Tužilaštva izveden je i nalog Suda BiH od 23. decembra 2015. godine o izvršenju naredbe Tužilaštva za posebne istražne radnje.

Odbrana Radončića u iznošenju prigovora potrctala je da Tužilaštvo BiH nikada nije dostavilo Sudu BiH izvještaj o provedenim posebnim istražnim radnjama, te je napomenuto da ostaju pri tvrdnjama da su nezakonito prikupljene telekomunikacijske veze i snimci.

Napomenuo je da posebne istražne radnje ne mogu biti sredstvo za dokazivanje osnovane sumnje.Više puta advokati odbrane danas su ponovili da u naredbi za presretanje razgovora, koju je Sud izdao na prijedlog Tužilaštva BiH, izričito se navodi sumnja da su optuženi pokušali utjecati na Azru Sarić, koja je trebala svjedočiti u predmetu protiv Nasera Keljmendija na Kosovu, dakle nije postojao osnov da se pokrene proces, jer se ne može govoriti o djelu ometanje rada pravosuđa.

Danas se moglo čuti da u naredbi nema niti jednog djela koje se desilo u BiH, te da u momentu kada se podnosi naredba o provođenju posebnih istražnih radnji Tužilaštvo BiH još uvijek nije imalo osnov sumnje, a što je prvi preduslov za posebne istražne radnje. Advokati su naveli da u prijedlogu naredbe nema ni obrazloženja koje su druge metode korištene.

Iz Tužilaštva BiH kažu da su prezentirali akte, a da su na osnovu sprovođenja istih dokazali da su izjave Azre Sarić o njenim kontaktima s Bakirom Dautbašićem, Bilsenom Šahman, Azizom Šukalom i Sabahudinom Žujom tačne.

Dragan Barbarić, jedan od advokata Radončića ulažući prigovore na ove dokaze ustvrdio je da nigdje u naredbi o sprovođenju posebnih istražnih radnji nema imena Fahrudina Radončića, a da je neko u SIPA-i nakandno upisao i broj telefona Radončića te je i njegov broj analiziran, a što je u konačnici značilo i proširenje istrage i na samog Radončića.

S obzirom da će uskoro i odbrana krenuti s iznošenjem svojih dokaza i saslušanje svjedoka novinare je zanimalo da li će i Bakir Izetbegović biti pozvan kao svjedok odbrane.

Asim Crnalić, advokat Radončića kazao je da je još u dilemi i da nije siguran da će Izetbegović biti njihov svjedok, a Radončić je na to kazao:

- Bakir je moj omiljeni lik i osobno ću se potruditi da ih ubijedim da ga ipak pozovu - kazao je Radončić.

(Patria)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.