17.8.2017. 15:32
0
Pet učenika deficitarnih zanata iz Starog Grada dobilo stipendije
Općina Stari Grad je dodijelila stipendije za pet učenika koji su danas zvanično potpisali ugovor s općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem.

U nadležnoj Službi za obrazovanje, kulturu i sport su pojasnili da je ovih pet učenika zadovoljilo uslove Javnog poziva koji je objavljen krajem aprila, te je ovo stipendija za proteklu školsku 2016./2017. godinu.

Najavljeno je i skoro objavljivanje poziva za nastupajuću školsku 2017./2018. godinu. Za taj poziv će se učiniti dodatni napori da se, uz učenike deficitarnih zanata, na poziv prijave i učenici starih tradicionalnih zanata, jer ih na ovom pozivu nije bilo.

Iz Općine Stari Grad je saopćeno da je osnovni cilj ove akcije davanja stipendija motiviranje mladih ljudi da se više odlučuju na zanatsko školovanje, koje mnogo brže dovodi do zaposlenja i rješenja egzistencijalnih potreba. Upravo o tome su najviše i razgovarali načelnik Hadžibajrić, stipendisti i njihovi roditelji, koji su uime svoje maloljetne djece danas potpisali ugovore.

Među dobitnicama stipendija je i maturantica Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo, smijer krojač, Nirmela Smajić koja kaže da će, s obzirom na to da je ovo bio kasni poziv i da će dobiti odjednom novac za cijelu školsku 2016./2017., iskoristit će ga za odlazak na ljetovanje.

Nirmela je iskoristila ovu priliku i da pokaže haljine koje je sašila za svoj maturski rad, te se nada da će od jeseni uspjeti pronaći posao krojačice.

Njena kolegica iz iste škole, smjer hemijski čistač, Lejla Ljubović, također je sretna zbog dobijanja stipendije.

- Od nove školske godine u planu je praktični rad u hemijskoj čistionici kojem se radujem, jer ćemo naučiti dodatne stvari u ovom poslu. Nadam se da ćemo zbog toga poslije dobiti sigurno zaposlenje - rekla je Lejla.

Pored Lejle i Nirmele, učenici koji su danas potpisali ugovor za stipendiju od 80,00 KM mjesečno za devet mjeseci školske 2016./2017. godine su: Nejla Klapuh (krojač), Emir Bičakčić (hemijski čistač) i Bakir Ljubović (hemijski čistač), saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.