22.8.2017. 10:20
4
Marić: Dodik u nezavidnom položaju, te se koristi taktikom "zaštitnika naroda"
Predsjednik RS Milorad Dodik je svjestan da bi i sama najava o referendumu o otcjepljenju značila njegov politički krah, pa stoga bira znatno blaža i po njega sigurnija referendumska pitanja, ocijenila je u razgovoru za Fenu politička analitičarka Ivana Marić, komentirajući Dodikove najave referenduma u RS-u o članstvu BiH u NATO-u.

Marić naglašava da je Dodik u nezavidnom položaju. Ekonomska i socijalna situacija u Republici Srpskoj nije pohvalna, a vlasti predvođene Dodikom nemaju niti novca niti znanja da to poprave.

- Taktika koju u takvim situacijama bh. političari često koriste je nametanje neke nacionalne teme iz koje će oni ispasti zaštitnici svog naroda. Pošto je takvih situacija sve manje oni su prisiljeni da pribjegavaju namišljanju sukoba, kao što je ovaj oko vojne imovine koji je iskorišten kao povod za najavu još jednog u nizu Dodikovih referenduma. Dodik je svjestan da bi i sama najava o referendumu o ocdcjepljenju značila njegov politički krah, pa stoga bira znatno blaža i po nejga sigurnija referendumska pitanja - kazala je Marić.

Naglašava da za stvarne probleme u RS-u nema novca, ali će se za referendum uvijek naći koji milion.

- Referendum jeste legitimno pravo građana da iskažu svoju volju, ali ako se unaprijed zna šta građani misle o konkretnom referendumskom pitanju onda referendum postaje ljudski štit iza kojeg se kriju političari koji nemaju hrabrost da stanu iza svojih odluka već se kriju iza naroda - rekla je Marić.

Naglašava da je Dodik oko ulaska BiH u NATO savez stvorio takvu negativnu klimu u javnosti da sada ni on niti opozicija ne smiju na to pristati, a da ne ispadnu izdajice.

- Jedini način da se to bezbolno uradi je da RS da svoj pristanak za ulazak BiH u NATO nakon što to uradi Srbija. Jer ne može se biti veći katolik od pape i ako Srbija pristane nema razloga da se RS protivi. U tom kontekstu bih se našalila i preporučila Dodiku da ako već planira provesti referendum o ulasku BiH u NATO savez nek' taj referendum provede u Srbiji jer oni moraju prvi pristati NA TO - zaključila je Marić u razgovoru za Fenu.


(Fena/Admir Oručević)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.