22.8.2017. 18:17
0
Memišević: Beograd se narugao žrtvama genocida i međunarodnoj zajednici
Društvo za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu sa zaprepašćenjem je primilo odluku Apelacionog suda u Beogradu kojom su oslobođeni jataci ratnog zločinca i počinioca genocida bivšeg generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Po presudi Međunarodnog suda pravde u Den Haagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore genocid u Srebrenici počinile su institucije bosanskih Srba. Srbija je oslobođena krivice za genocid, ali je proglašena krivom zato što nije uhapsila haškog optuženika i bjegunca Ratka Mladića, a Srbija je imala obavezu odmah da ga uhapsi, podsjećaju u saopćenju.

- Nalazimo neprimjerenim što Srbija, ne samo da nije priznala genocid u Srebrenici, već je svojim nečinjenjem omogućila Mladiću da više godina uživa na slobodi. Oslobađanjem onih koji su skrivali Ratka Mladića Beograd se narugao ne samo žrtvama genocida već i međunarodnoj zajednici - istaknula je u saopćenju predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević.

Nakon 11 godina od pokretanja krivičnog postupka, Apelacioni sud u Beogradu pravomoćno je oslobodio 10 optuženih za pomaganje i skrivanje haškog optuženika bivšeg generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića od 2002. do 2006. godine, dok je generala Marka Lugonju osudio na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci s rokom provjere od godinu dana.

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.