23.8.2017. 22:09
0
Ko je muškarac uhapšen zbog ratovanja u Siriji?
Postupajući po potjernici Suda BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i policijski službenici MUP-a ZDK danas su locirali i na području općine Maglaj slobode lišili jednu osobu.

Kako saznaje N1, radi se o Ademu Karamuji za kojim je potjernica raspisana 24.7. 2017. godine.

Njega su uhapsili policijski službenici SIPA-e u okviru operativne akcije „Damask“ 2014. godine zbog ratovanja u Siriji i pripadnosti terorističkoj grupi. 

Nakon provedenog postupka navedeni je pravosnažno osuđen, a budući da je bio nedostupan pravosudnim organima u BiH, Sud BiH raspisao je za istom potjernicu.

"Iako se ne radi o izvornoj nadležnosti SIPA-e, a uzimajući u obzir da je borba protiv terorizma prioritet u našem radu, u proteklom periodu SIPA je u saradnji s MUP-om ZDK poduzela niz operativnih mjera i radnji koje su rezultirale lociranjem i pronalaskom navedene osobe. Pri tome, posebno ističemo veoma uspješnu saradnju s EUFOR-om i ovom prilikom im se zahvaljujemo na pruženoj podršci", saopćeno je iz SIPA-e.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine 19. jula izdao je naredbu za privođenje osuđenog Karamuje jer mu nije uručen uputni akt, kako su tada naveli za N1 iz ove institucije.

“Prilikom upućivanja pravosnažno osuđenih osoba, kojima je izrečena zatvorska kazna, Sud BiH mora postupati u skladu sa Zakonom Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija pritvora i drugih mjera (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovine” br. 22/16 - ZIKS), te Pravilnikom o kriterijima za upućivanje osuđenih lica na izdržavanje kazne zatvora („Službeni glasnik BiH“ broj 34/05). Dalje, nakon što se Referatu za izvršenje krivičnih sankcija, dostavi naredba za upućivanja na izdržavanje kazne zatvora osuđenog lica, postupak upućivanja traje od 50 do 60 dana, osim u slučajevima kada je osuđenom licu rješenjem Suda odgođeno izdržavanje kazne zatvora i kada se radi o pravosnažno osuđenim osobama koje se upućuju iz pritvora (postupak upućivanja taraje do 10 dana). U 95% slučajeva pravosnažno osuđena lica su pod mjerama zabrane, koje traju do stupanja na izdržavanje kazne zatvora osuđenih lica", pojasnili su iz Suda BiH, piše N1.

Nezvanično saznajemo da je 30. juna ove godine trebao biti upućen na izdržavanje dvogodišnje kazne zatvora. Adem Karamuja pravosnažno je osuđen 7. aprila ove godine.

Podsjećamo, iz Suda BiH 14. jula je i zvanično je saopšteno da je potvrđena prvostepena presuda u predmetu Enes Mešić i dr. otpemljena 7. aprila 2017. godine. Naime, Enesu Mešiću, Jasminu Jašareviću, Mirzi Kapiću, Salki Imamoviću, Ademu Karamuji, Ibri Deliću i Samiru Hadžaliću potvrđena je presuda Suda Bosne i Hercegovine od 31.oktobra 2016. godine.

"Prvostepenom presudom optuženi: Enes Mešić, Jasmin Jašarević, Mirza Kapić, Salko Imamović, Adem Karamuja, Ibro Delić i Samir Hadžalić su oglašeni krivim za krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1. a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. KZ BiH, dok su pod tačkom 2. optuženi Mirza Kapić i Ibro Delić oglašeni krivim i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. stav 1. KZ FBiH", saopšteno je iz Suda BiH, piše N1.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.